• English
X

Afterhour

Šta je jači životni stimulans od sreće?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Knjiga „Niče za osobe pod stresom“, koju je izdao „Kreativni centar“, neka je vrsta „priručnika za srećan život“ koji ćete poželeti da imate uvek kod sebe. Kada je teško, kada ne možete da povratite dah, pronađete izgubljeni pravac ili kada ne možete da procenite značaj onoga što vam se tokom dana dešavalo, pročitajte neke od 99 maksima nemačkog filozofa Fridriha Ničea, i uputstva za njihovu praktičnu primenu.

Prenosimo vam jednu od priča koja za temu ima najveći životni stimulans:

„Legenda kaže kako je Pandora, otvorivši poklopac zabranjene kutije i nagnuvši se nad nju, morala odmah da se skloni jer ju je obuzeo strah. Gust crni dim izvijao se iz kutije, dok se hiljadu strašnih utvara ocrtavalo u toj magli koja se svuda širila i zaklanjala sunce.

Bile su to sve bolesti, nesreće, gadosti i gresi sveta. Sve je naglo izletelo iz kutije i raširilo se po svetu.

Pandora je svim silama pokušavala da zatvori kutiju i da spreči izlazak pošasti ne bi li umanjila katastrofu, ali uzalud. Neizbežna sudbina se ostvarila i do tada je život ljudi nesrećan zbog svih zala koja je Zevs spustio na njih.

Kada je gust dim prestao da kulja i kada se učinilo da se kutija ispraznila, Pandora je pogledala unutra i ugledala ljupku ptičicu bleštavih krila. Bila je to Nada. Požurila je da zatvori kutiju i da spreči Nadu da pobegne.

Tako je Nada ostala da prebiva u najdubljem kutku naših srca.“

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: N.V.