Svakodnevno koristite ove stvari a verovatno ne znate čemu služe

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen/Pixabay

Postoji mnogo stvari koje svakog dana koristimo, a za većinu najverovatnije nemamo pojma čemu služe. Sajt Index.hr istraživao je, i na internetu pokušao da pronađe odgovor na ove „večne misterije“.

1. Rupa na poklopcu hemijske olovke.

Većina ljudi veruje da je rupa na poklopcu hemijske tu kako bi sprečila sušenje boje ili da stvara savršen pritisak kako mastilo ne bi ofarbalo vašu košulju u slučaju curenja. Ipak, rupa je tu zbog rizika od gušenja. Naime, ako dete (ili odrasla osoba) proguta čep, dotok vazduha neće biti potpuno prekinut.

2. Plavi deo na gumici za brisanje.

Logično objašnjenje je da plavi deo briše trag hemijske olovke. To je istina (iako to nije bila prvobitna namena), ali funkcioniše samo na debljem papiru. Ipak, ono zbog čega je plavi deo napravljen jeste uklanjanje ostataka crvenog dela gumice koji ponekad ostavlja tragove nakon brisanja.

3. Udubljenja na bocama vina.

Verovatno ste primetili da neke boce vina (ili šampanjca) imaju mala udubljenja na dnu. Pravi razlog je kompenzacija pritiska kod punjenja boca. Bočni delovi boce su slabe tačke, a udubljenja su tu kako bi ravnomerno rasporedila pritisak unutar boce. To možete videti i po tome da boce šampanjca često imaju dublja udubljenja na dnu.

4. “Misteriozna” petlja na košulji.

Ako nosite košulje, verovatno ste primetili onaj misteriozni deo na leđima. Prvo što vam pada na pamet je da se radi o nečemu što će vam pomoći kod kačenja košulje što je potpuno beskorisno ako imate ofinger, ali ponekad to nije slučaj pa košulju možete da zakačite na kukicu.
Drugi manje poznat razlog je pričvršćivanje leptir mašni.

5. Mali džep na pantalonama.

Da ste kauboj iz 19. veka istog trenutka bilo bi vam jasno čemu služi, ali budući da živite u modernim vremenima, možda nosite u njemu upaljač, a možda se i pitate čemu služi. Prvobitna ideja je bila da tu smestite džepni sat.

6. Rupa na velikoj kašiki za testeninu.

Naravno, verovatno vam je već jasno da se radi o načinu da lakše ocedite testeninu koju uzmete, ali postoji još jedan zanimljiviji razlog. Dakle, rupa je tu da možete da odredite porciju špageta za jednu osobu. Osim ako ne biste „veću“ dozu.

7. Onaj debeli deo na kablovima.

Mali cilindri koji se nalaze vašim kablovima za laptop zovu se „ferit jezgra“ i tu se nalaze kako bi sprečile visokofrekventne elektromagnetske smetnje. Dakle, ono što čujete kad se, dok pričate mobilnim telefonom, približite zvučniku događa se i ostalim uređajima kao što su monitori ili aparati napajanja, a „ferit jezgra“ su tu da se to ne dogodi.

8. Vrh metra za razvlačenje.

U domu verovatno imate barem nekoliko metara na razvlačenje, a na vrhu ste primetili komad metala koji ima nekoliko funkcija. Ako postoji rupica, ona služi da pričvrstite metar za šraf kad merite, a nazubljeni deo koristi se kako bi njime obeležili mesto merenja.

9. Zašto postoje dva zipera na torbama.

Videli ste da skoro sve putne torbe imaju dva zipera i pretpostavili da su tamo kako bi lakše otvorili/zatvorili torbu, ali, isto biste to postigli i samo jednim ziperom. Česti putnici to jako dobro znaju, ali dva zipera s rupicom na vrhu tu su kako biste torbu dodatno zaštitili katancem.

10. Dno skalpela.

Skalpel ste puno puta koristili i svesni ste da oštrice možete postepeno da kidate kako bi skalpel održali oštrim. Ono što mnogi i dalje ne znaju jeste da to ne morate da radite rukama, klještima ili na neki treći način. Sam nož na zadnjem delu ima čep uz pomoć kog možete da pocepate tupi deo.

Izvor: BIZLife/Index.hr

Foto: Youtube/Printscreen/Pixabay

Piše: N.V.