Valerij Gergijev za kraj “Boljšoj“ festivala

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS promo

Najveći dirigent današnjice, Valerij Gergijev, sinoć je prisustvovao zatvaranju petog po redu „Boljšoj“ muzičkog festivala, koji se održava uz podršku kompanije „Gasprom njeft“.

 Gergijev je specijalno povodom ove muzičke manifestacije doleteo na Mećavnik, a pod njegovom dirigentskom palicom, simfonijski orkestar „Boljšoj“ je izveo uvertiru „Romeo i Julija“ Petra Iljiča Čajkovskog.

Peti po redu „Boljšoj“ festival je otvoren u četvrtak 13. jula, i tokom tri dana trajanja, publika je imala prilike da uživa u nastupima najpoznatijih muzičkih zvezda današnjice – violiniste Romana Simovića, zatim klavirskog kvinteta istog umetnika oformljenog specijalno za potrebe ovogodišnjeg festivala, kao i u vrhunskim muzičkim performansama u izvođenju simfonijskog orkestra „Boljšoj“.

 Sa druge strani, mladi, neafirmisani muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije su imali prilike da pokažu svoje znanje i veštine, kao i da učestvuju u master radionicama Romana Simovića, Tatjane Samuil i Justusa Grima.

 Cilj održavanja festivala je upravo promocija mladih muzičara, kao i jačanje kulturnih veza Srbije i Rusije, zbog čega je kompanija „Gasprom njeft“ njegov generalni pokrovitelj već petu godinu zaredom. Značaj ove muzičke manifestacije je prepoznao i slavni dirigent Gergijev i prilikom boravka na Mećavniku zahvalio Emiru Kusturici i kompaniji „Gasprom njeft“ na organizaciji ovog jedinstvenog umetničkog događaja.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS promo