Zašto ljudi koji nisu sposobni da prihvate kritiku neće uspeti u životu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Da li vam je neko nekad rekao da loše podnosite kritike? Znamo da su konstruktivne kritike dobre, ali kako da se suočimo sa njima, a da odmah ne podignemo odbrambene mehanizme.

Zapravo, prirodno je gajiti odbojnost prema kritikama. Ono što svi znamo je da je naš mozak povezan sa modom „bori se i beži“ koji nam pomaže da se izvučemo iz teških situacija. Kada se susretnemo sa opasnošću (kritikom u ovom slučaju), mnogi od nas žele da pobegnu, dok drugi žele da uzvrate udarac. Na posletku, važno je znati da postoje mnoge prednosti koje kritike nose. Ako obuzdamo našu prirodnu tendenciju da se od njih branimo, drage volje ćemo ih prihvatiti  i postati uspešniji.

Kriticizam vas vodi na sledeći nivo

Mislite na ovaj način: kritike vam pomažu da se poboljšate, a ne da vas vređanjem pomere nazad.

Možemo i da se uporedimo sa izgubljenim zvezdama: svi mi tražimo put u mraku. Uobičajeno je da se nekad izgubimo. Svima treba hrabrosti da priznamo da imamo još mnogo toga da učimo. Niko nije savršen, kako stara izreka kaže.

Na ovom putu traženja, kritika služi da nas podseti dokle smo stigli i gde smo sada. I potrebni su nam ovi signali da bismo napredovali. Zamislite da stvarate određeni proizvod, ili da pišete članak, ili ulazite u određeni odnos bez ikakvog podsetnika. Kako bismo onda znali da li smo na pravom putu ili ne?

Kritike nam daju potrebne informacije za uspevanje u svakom aspektu života. One nam pomažu da se sa drugim ljudima povežemo na dubljem nivou.

Svi mi imamo sopstvene priče. Imamo različito obrazovanje ili dolazimo iz različitog okruženja. To je ono što nas čini jedinstvenima, ali je i ono što nam onemogućava da u potpunosti razumemo jedni druge.

Postoji suštinski zid između ljudskih bića.

Pa ipak, svi se zidovi ruše samo ako želimo. Komunikacija je dobar način da se bolje razumemo, a pozitivna kritika je efektivan oblik komunikacije. Pozitivna kritika nas obaveštava kakve utiske drugi imaju o nama, a na taj način možemo sebe unaprediti i postati bolje osobe.

Najbolje je kritiku shvatiti kao pozivnicu za produbljivanje odnosa. Shvatite da i drugima treba hrabrosti da bi nam uputili kritiku. Ako ne vrednuju vezu koju imaju sa vama ne bi vam ni uputili kritiku.

Prema tome, cenite svaku kritiku, osvrnite se na nju i uzmite je kao priliku da se dublje povežete sa drugima.

Živimo u nezdravom svetu koji ne ohrabruje kritiku. Nekako se u današnjem svetu kritika smatra tabuom. Kada neko pokuša da nam uputi kritiku daje nam i 20 pohvala uz to.

Ne tražite pohvale ako želite da uspete. Kritika je ključ ka uspehu. Ako uzmemo u obzir sve pogodnosti koje ona sa sobom nosi, naš je gubitak ako ih ignorišemo, osporavamo ili se borimo protiv njih. Da, kritika nam može parati uši, ali je njena vrednost ogromna.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: A. M.