• English
X

Afterhour

Želite da odgajite uspešnu decu? Psiholozi savetuju da im ovako čitate

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: pixabay

Razvijanje intelektualne empatije kod dece jedna je od najvažnijih stvari sa kojom se roditelji susreću i čime određuju budućnost svoje dece. Nauka je iznela veoma zanimljivu teoriju koja tvrdi da način na koji čitate svojoj deci može da utiče na njihov uspeh.

Neuronaučnici smatraju da je trik u dobroj navici pre spavanja koju treba da dele svako dete i roditelj. Naravno, osnova svega je da otac i majka treba što više da čitaju svojoj deci. Skup pedijatara je nakon duge studije zvanično saopštio na Američkoj akademiji pedijatara da roditelji svojoj deci treba da čitaju što više i da sa tim počnu što ranije.

Čak i dok su bebe koje ne razumeju, deca od tonova čitanja imaju dupli benefit. Prvenstveno se uče i navikavaju na komunikaciju, a i stvaraju vezu sa roditeljima verbalnom razmenom. Čitanje je još važnije nešto kasnije kada deca počinju da povezuju slogove.

Što su im razvijenije jezičke sposobnosti kada dođu u vrtić, lakše će savladati čitanje. Odatle će biti sve više sposobni da izgrađuju svoje obrazovanje, a kako naučnici tvrde i da grade pozitivne familijarne veze i stabilnu ekonomsku situaciju.

Dakle čitanje deci je važno ali je čitanje sa decom još važnije. Roditeljima čitanje pred spavanje postaje rutina kojom će uspavati decu. Ipak, nauka kaže da se to samo u formi razlikuje od puštanja TV-a pre sna. Deca tako samo pasivno posmatraju događaj. Prava magija dešava se kada ste u glavi junaka i proživljavate i maštate njegov život, piše Inc.

Upravo ovo dovodi do intelektualne empatije. Dokazano je da oni koji čitaju fikciju pre razvijaju ovu veštinu i da lakše razumeju misli i motivacije drugih. Zato je važno da aktiviramo decu da ’ se svave u priču’ čak i onu najjednostavniju. Intelektualna empatija podrazumeva da vidimo i iskusimo stvari sa distance, emocionalna empatija znači da osetimo stvari na način na koji to drugi čine i da vidimo sve njihovim očima.

Dakle ovo je taktika. Nemojte mehanički čitati svojoj deci već pravite dramske pauze, prekinite čitanje u odgovarajućem trenutku i tražite od deteta da se stavi u ulogu lika, neka razreši konflikt pre junaka.

Ne morate prekidati dečiju maštu svakih par strahna. Ali lepo je s vremena na vreme pitati dete Šta bi ti uradio na mestu junaka?

Možda prednosti i rezultate ne vidite odmah ali na dugoročne staze benefita ovakvog odgajanja je bezbroj.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Foto: pixabay

Piše: D.G.