Zvanična diplomatska funkcija: Lovac miševa u ambasadi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U britanskoj ambasadi u Jordanu nekadašnji mačak lutalica postavljen je na novu dužnost – glavnog lovca na miševe ili ‘šefa miševa’, u skladu s tradicijom ministarstva spoljnih poslova koje angažuje ove životinje u borbi protiv sve veće populacije miševa u britanskim institucijama.

Borba protiv miševa dugogodišnji je problem institucija u Velikoj Britaniji, pa je parlament pre nekoliko godina zatražio dodatan angažman mačaka.

“Lorens od Abdouna” je deo imena dobio po četvrti Amana u kojoj se nalazi zgrada ambasade. Ima i Tviter nalog sa oko 2.500 pratilaca.

Nadređeni mu je mačak Palmerston koji se protiv miševa od aprila prošle godine bori u Ministarstvu spoljnih poslova u londonskoj Ulici kralja Čarlsa.

Poput Palmerstona, važnog člana u diplomatskoj službi njenog veličanstva koji u ulozi “šefa” pomaže kontrolorima za štetočine u suzbijanju miševa u zgradi parlamenta, i Lorens ima istu dužnost u zgradi ambasade u Amanu.

“Uz lov na miševe Lorencova je dužnost da putem Tvitera svetu pokaže drugu stranu Jordana, onu mirnu i bogatu, pa da u posetu privuče što više britanskih turista.

Naime, s dolaskom Lorensa, britanska javnost našu ambasadu u Jordanu vidi u drugom svetlu”, rekla je zamenica ambasadora Lora Doban.

Treba podsetiti da je britanski premijer Dejvid Kameron u svoju rezidenciju 2011. uveo mačku po imenu Leri nakon što su dve televizijske ekipe snimile pacova kako nesmetano šeta pred poznatim crnim vratima u Dauning stritu.

Lerijev neslužbeni profil na Tviteru pratilo je 47.500 korisnika.

Mačke su u poznatoj londonskoj ulici prisutne još od 1920. godine. Neke su bile odlikovane titulom vladinog “lovca na miševe” i stavljene na državni platni spisak.

Izvor: N1, agencije

Foto: Pixabay