A od Deda Mraza…!

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Aleksandra Velimirović Janakievski, osnivač i direktor modnog brenda Belgrade Workshop i discipline Modni koučing

Ako je pre mesec dana postavljena rasveta ocenjenma kao preuranjena i neprikladna sada više nema dileme, Nova godina i sve prateće pojave se približavaju neverovatnom brzinom, događaji se zgušnjavaju i svega nas još dve nedelje dele od smene 2016. i 2017. Svi manje više molimo višu silu da bez prevelikih oštećenja živaca prebrodimo predstojeći period; neki motivisani potencijalnim provodom, putovanjem ili bar kratkim predahom a drugi zastrašeni dinamikom obaveza i troškova. Svako od nas poseduje čvrstu rešenost da ulaskom u Novu godinu unese i neke pozitivne promene u svoj život kao zasluženi poklon za sve što smo pretrpeli, uradili ili ostali uskraćeni tokom godine koja odlazi. Međutim, pitanje je koliko smo spremni da to i uradimo.

Često gubimo iz vida da su najvredniji pokloni koje možemo dati sebi i drugima zapravo nematerijalni. To su ljubav, pažnja, poverenje, podrška, a možda najviše od svega vreme.

Kako da se usudimo i poklonimo sebi baš to što je najvrednije? Imamo li dovoljno samopoštovanja i samopouzdanja da ih tražimo za sebe?

Čak i ako nismo baš spremni da se usudimo ipak možemo sebe dovesti u  odgovarajuće stanje i raspoloženje podizanjem energetskog tonusa.

Svi znamo za vezu misli – emocije – telo. Međutim, mnogi zaboravljaju da je ona uzajamna. Ako se nasmejemo, čak i na silu, počećemo da osećamo radost što će se odmah odraziti na naše misli koje će postati vedrije. To će opet uticati na razvoj pozitivnih osećanja te će onda i naša fiziologija dati odgovor u vidu čilog koraka i uspravnog držanja.

S obzirom da je u savremenoj kulturi vizuelni aspekt možda najrazvijeniji zašto ne bismo ovu činjenicu upotrebili u svoju korist i, uz pomoć ogledala na jednostavan način podigli sopstveno raspoloženje.

Napravite mali eksperiment. Stanite pred ogledalo u izdanju kome niste posvetili puno pažnje ili koje je toliko uobičajeno za vas da ga više i ne primećujete. Nesređena kosa, navrat nanos odabrana odeća ili nedostatak šminke možda vas neće preterano motivisati da pozdravite svoj odraz.

Sada unesite neku promenu. Obucite se lepo, posvetite vreme i pažnju kosi, noktima i drugim detaljima. Radite na svom izgledu dok ne budete zadovoljni. Ponovo se pogledajte u ogledalu. Velika je verovatnoća da će vam se usne razvući u osmeh  a držanje se iz opuštenog preobraziti u „kraljevsko“!

Neka ovo postane vaša navika.

Možda imate koje kilo viška i platu manju nego što bi vam odgovaralo ali možete sebi priuštiti LUKSUZ da svom izgledu posvetite VREME i PAŽNJU te da podignete sopstveno SAMOPOUZDANJE a šta je to nego LJUBAV prema sebi. I eto najboljeg poklona za Novu godinu!

Izvor: BIZLife