Evo gde su najplaćeniji menadžeri na Balkanu

PinterestFacebookTwitterShare

Među menadžerima u centralnoj i istočnoj Evropi najviše zarađuju oni u Pragu i Bratislavi, dok su top menadžeri u regionu najplaćeniji u prestonici Hrvatske.

Međunarodni servis za istraživanje visine plata Paylab analizirao je plate menadžera zadnjih godinu dana u devet zemalja centralne i istočne Evrope: Hrvatskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Litanviji, BiH, Estoniji, Litvi i Srbiji.

Istraživanje je pokazalo da najviše plate primaju top menadžeri u Pragu i Bratislavi, dok su najslabije plaćeni menadžeri baltičkih zemalja.

Prosečne mesečne bruto plate menadžera, uključujući i bonuse, najviše su u Pragu gde iznose 3.980 evra, što je trostruko više od prosečne plate koja se može zaraditi u glavnom češkom gradu. Sledi Bratislava gde menadžeri zarađuju 3.702 evra ili šest puta više od radnika s prosečnom platom.

Na trećem mestu je Zagreb s prosekom od 3.131 evro menadžerske bruto plate, što je najveća prosečna plata menadžera u balkanskoj regiji. Ujedno, ta je plata otprilike 2,5 puta veća od prosečne zagrebačke plate.

Najniža primanja imaju top menadžeri u Villnusu, sa prosjekom od 1.567 evra bruto. Baltičke zemlje generalno imaju najmanju razliku u platama top menadžera i prosečne plate – menadžera su 1,7 puta plaćeniji od proseka u tamošnjim prestonicama.

Analiza odnosa plata u glavnim gradovima i ostatku zemlje, pokazalo je da zaposleni u glavnim gradovima imaju višu bruto platu.

Prema tom kriterijumu, najbolje su plate u Bratislavi gde prosečna mesečna bruto plata iznosi 1.400 evra. Bratislava pritom ima najveću razliku u platama zaposlenih u glavnom gradu u odnosu na zaposlene u ostatku zemlje (20 posto).

Značajne razlike postoje i u Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini, gde su razlike između bruto plata u glavnim gradovima u odnosu na ostatak zemlje između 15 i 18 posto.

Najmanja je razlika u Baltičkim glavnim gradovima Talinu, Rigi i Viljnusu, gde zaposleni u glavnim gradovima zarađuju sedam posto više nego u ostatku zemlje.

Izvor: SEEbiz