Nemačke menadžerke nezadovoljne, čak i nesrećne

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na menadžerskim položajima u Nemačkoj je manje žena, a među njima ima dosta nezadovoljstva jer, kako veruju, “moraju biraju između dece i karijere”, pokazalo je najnovije istraživanje.

Statistički podaci su pokazali da je na menadžerskim položajima manje žena, ali još nije u potpunosti poznato zbog čega je tako, a novo istraživanje američkih naučnika moglo bi ponuditi moguće objašnjenje.

Rezultati ankete sprovedene među 3.200 nemačkih menadžera pokazalo je da su žene bez dece u dobi između 35 i 45 godina puno nesrećnije svojim životima od njihovih koleginica i kolega koji imaju potomstvo.

Autori studije, čiji su rezultati objavljeni u septembarskom broju časopisa Harvard Business magazine, objasnili su kako oni upućuju na to da brojne žene u navedenoj životnoj dobi veruju kako moraju birati između dece i karijere.

Period od 35 do 45 godine života je ono kada se najčešće ostvaruju uspešne menadžerske karijere, a istovremeno su brojne žene zabrinute za potomstvo jer su svesne da im otkucava biološki sat.

Autori studije, međutim, smatraju da bi se blaže nezadovoljstvo menadžerki moglo finansijski nadoknaditi.

Kako bi se postigla veća jednakost polova na menadžerskim položajima, plate žena trebalo bi značajno porasti, zaključili su stručnjaci.

Prosečno bi njihove plate trebalo da budu 10 posto više nego sada ili bi njihovo radno vreme trebalo biti kraće, dodaju autori studije.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay