One umanjuju stres na poslu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Jedna firma u Japanu, zemlji gde su kompanije poznate po dugom radnom vremenu i često stresnoj hijerarhiskoj disciplini, pronašla je terapiju za smanjenje stresa – mačke.

U maloj tokijskoj kancelariji informatičke firme Ferej (Ferray) devet mačaka skaču na kolena zaposlenim, šetaju se po tastaturama, spavaju, jedu i slobodno se kreću po prostoriji.

Direktor kompanije Hidenobu Fukuda uveo je svoju politiku “mačke u kancelariji” 2000. godine na zahtev jednog od svojih saradnika i dozvolio zaposlenim da dođu sa svojom mačkom.

Rekao je i da daje 5.000 jena(40 evra) mesečno svakom ko spase mačku. I druge japanske kompanije su se okrenule životinjama da smanje stres i napetost na radnom mestu.

U japanskom ogranku firme Orakl (Oracle) pas nazvan Kendi postao je njihov “ambasador”, zadužen da prima goste i smiruje zaposlene, može da se pročita na njihovom internet sajtu. Orakl u Japanu ima psa u kancelariji od 1991. i Kendi koja je četvrti pas po redu, sada ima svoj Tviter i Instagram nalog.

Kompanija za ljudske resurse Pasona Grup “zaposlila je” u punom radnom vremenu dve koze 2011. godine i dve alpake 2013, delimično u terapeutske svrhe.

Tokio ima šezdesetak kafea gde su zvanično dozvoljene mačke i gde se slobodno šetaju među klijentima.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay