Zaposlenima bonus ako – smršaju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube printscreen

Jedna kineska kompanija počela je program kojim finansijski nagrađuje zaposlene koji smršaju, a sam šef kompanije nije sposoban da oslabi.

Program je pokrenula firma Ksian Džingtain investment konsalting iz Šanksi provincije, kojim nagrađuje svakog zaposlenog sa 100 juana (14 dolara) za svaki kilogram koji izgube.

Program mesečnog mršavljenja, promovisan kao “zdravlje i gubitak kilograma”, pokrenut je u martu. Minimalna masa koju bi zaposleni trebalo da izgube da bi se kvalifikovali za nagradu je tri kilograma.

Zaposlena Zou Vei kaže da se do sada više od polovine zaposlenih kandidovalo za nagradu i da su zaradili mesečne “nagrade za mršavljenje”.

Ona je izgubila 20 kilograma za dva meseca i zaradila 2.000 juana bonusa. Osim što je promenila režim ishrane, Zou je počela i da vežba kako bi ubrzala “topljenje” kilograma.

Šef kompanije Vang Džebao naglasio je da su rezultati programa daleko nadmašili njegova očekivanja.

“Bio sam uznemiren zato što su zaposleni u kompaniji, uključujući i mene, stalno sedeli i nisu se dovoljno kretali, tako da smo bili većinom gojazni. Kroz program gubitka težine, možemo formirati novu kulturu rada i podstaći zdravu konkurenciju”, kaže on.

Vang, međutim, nije uspeo da smrša uprkos tome što je on kreator inicijative.

Korisnici interneta u Kini šale se na račun tog programa, ali stručnjaci ukazuju na opasnosti koje bi mogle da izazovu institucionalizovane dijete ili vežbanja.

Politika mršavljenja ove firme poslednji je primer kineskog pokušaja kontrole ljudskog izgleda. Mnogi Kinezi su pod društvenim pritiskom da održe “idealnu” liniju, dok stručnjaci upozoravaju da je to nedostižno za većinu.

Trendovi na društvenim mrežama pokazuju opsednutost Kineza za “idealnom linijom”, tako da su česti postovi sa ženama koje porede obim struka sa papirom A4 formata, ili veličine zgloba sa novčanicom od sto juana…

Izvor: Novosti

Foto: YouTube printscreen