Apartman na grčkoj obali za 20.000 evra!

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Za nekretnine na egejskoj obali u Srbiji vlada veliko interesovanje, otkako je finansijska kriza prilično oborila cene kvadrata na grčkim letovalištima, pišu Novosti.

Zbog finansijske krize koja je oborila cene, kao i olakšanih uslova po kojima naši državljani mogu da dođu do stana ili kuće na grčkoj obali, nekretnina od 40 kvadrata starije gradnje u solunskoj regiji može se naći po ceni od 16.000 do 20.000 evra.

Istina, pre dve godine, kvadrat apartmana je bio još niži, ali i trenutne cene su povoljnije nego da se kupuje nekretnina u Crnoj Gori ili Hrvatskoj.

Nakon Soluna i solunskih plaža, gde je kvadrat već godinama najjeftiniji, tražnja ali i cene rastu kako se krene ka Halkidikiju i olimpskoj regiji, gde se stan istih karakteristika može naći po ceni od 35.000 do 45.000 evra.

Ipak, niska cena kvadrata ne sme biti jedini kriterijum za zainteresovane kupce iz Srbije, jer su takve nekretnine uglavnom jednostavnog rasporeda i u lošijem stanju, te “traže” dodatna ulaganja koja mogu ići i do 10.000 evra, upozoravaju agencije za nekretnine.

Takođe, kupci iz Srbije moraju biti svesni i dodatnih troškova posedovanja nekretnine na grčkoj obali. Pri samoj kupovini plaća se porez na prenos apsolutnih prava nad nepokretnosti, notarske i advokatske usluge, kao i usluge posredničke agencije.

Nakon što kupac postane vlasnik nekretnine, treba razmišljati o porezu na imovinu koji na godišnjem nivou iznosi tri do četiri evra po kvadratnom metru.

Naši državljani od 2011. godine nemaju nikakvih ograničenja pri kupovini nekretnine u Grčkoj, što je i doprinelo većoj tražnji. Međutim, režim boravka srpskih državljana i dalje predstavlja problem, koji se ne menja čak i kad poseduju nekretninu.

Dozvoljen je boravak u dužini od šest meseci godišnje ali ne u kontinuitetu, već u razmacima od minimum tri meseca.

O cenama nekretnina po regijama, kao i proceduri kupovine, troškovima i ograničenjima, detaljnije možete pročitati OVDE.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay