Da li će srpske turiste ove godine u Grčkoj sačekati veće cene?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Oni koji razmišljaju o letovanju u Grčkoj mogli bi da se predomisle zbog vesti da će ih ove godine tamo sačekati cene više za oko 20 odsto. Naime, grčke vlasti su, zbog novih uslova Međunarodnog monetarnog fonda i finansijske konsolidacije, kako navode mediji, pojačale kontrolu ugostiteljskih objekata i trgovinskih radnji, pa je to, navodno, povećalo i cene, javlja RTS.

Međutim, vest da će letovanje u Grčkoj ove godine biti skuplje nego prethodnih nije potpuno tačna, kažu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije.

“Ove godine ne očekujemo značajna povećanja bez obzira na to što je usaglašavanje sa Zakonom o PDV-u dovelo do neznatnog povećanja PDV-a za određen usluge u hotelima i restoranima”, kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije “Juta”.

Srpski turisti, uverava, nemaju razloga za brigu.

Seničić kaže da minorna povećanja od nekoliko centi mogu da budu očekivana, a kad je reč o hotelima više kategorije, sa 4-5 zvezdica, oni su u pripremi sezone bili nešto malo skuplji, ne zbog PDV-a već zbog velikog interesovanja i svih ostalih tržišta za Grčku.

“Najveći broj naših turista ove godine, kao i ranijih godina, će letovati u apartmanima i hotelima sa dve i tri zvezdice. U tim objektima ne očekujemo nikakvo povećanje u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Seničić.

Da cene nisu papreno veće, svedoče i oni koji su se pre nekoliko dana vratili iz Grčke.

“Što se tiče pića, kafe, sokova, piva, cene se kreću od dva evra pa naviše, zavisi od toga koja je destinacija u pitanju. Otprilike neka cena polupansiona u nekoj od taverni za ljude koji idu u apartmanski smeštaj se kreće od 10,12 evra, pa naviše u zavisnosti opet gde se taverna nalazi”, kaže Milorad Moravčević iz Turističke agencije “Sabra”.

Veliko interesovanje naših turista za Grčku ove godine još je veće. I to za oko 15 odsto. Desetodnevni aranžmani u maju kreću se od 60-ak evra za apartmanski smeštaj i 20 evra dnevno za polupansion u skromnijim hotelima.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay