Japanski luksuz na šinama (FOTO, VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Pri pomenu luksuznog prevoza uglavnom se pomisli na neke avione i brodove poput raskošnih jahti i kruzera, međutim, Japanci luksuz se kreće po šinama.

Japanska ljubav prema vozovima poznata je diljem globusa. Reč je o državi u kojoj je 1964. godine uvedena prva brza linija vozova – slavni Shinkansen (“voz metak”), koji je u međuvremenu postao najprepoznatljiviji brzi voz na svetu.

Danas Japan ima mrežu brzih željeznica dugu 2764 km koja praktički povezuje kompletnu zemlju. Iako su ih Kinezi u međuvremenu debelo pretekli u “kilometraži” brzih železnica, Shinkansen se i danas smatra elitom u železničkom prevozu, za što je zaslužna bezbednost i maksimalna operativna brzina od 320 km/h.

Međutim, ovih dana Japanci su se pohvalili malo drugačijim vozom, čija maksimalna operativna brzina iznosi relativno siromašnih 110 km/h.
VozLuksuz

“Train Suite Shiki-shima”, kojim upravlja kompanija East Japan Railway umesto brzine nudi luksuz kakav malo koje prevozno sredstvo, izuzev velikih kruzera može ponuditi.

Ovaj voz ima samo 10 vagona, s kapacitetom za 34 putnika u 17 apartmana, a najskuplja karta jednu osobu košta 950.000 jena (8.500 dolara), dok je cena najjeftinije karte upola manja.

To i nije toliko čudno kad se uzme u obzir da ova deluks kompozicija ima salon od pet zvezdica, vagone s opservatorijumom, kupaone koje se mogu meriti s luksuznim hotelima i restoran u kojem meni i obroke sprema kuvar sa Michelinovom zvezdicom.

“Train Suite Shiki-shima” premijerno putovanje imao je 1. maja, a bukiran je sve do aprila 2018. Šta više, za premijerno putovanje interes je bio toliko veliki da su putnike morali izabrati putem lutrije.

Put ovim vozom, opremljenim električnim i dizel motorima, proteže se od dva do četiri dana i pritom prolazi kroz mnoge poznate pejzaže “Zemlje izlazećeg sunca”, a počinje i završava u Tokiju.

Putnicima su pritom obezbeđeni i razni izleti sa bogatim, tačnije “prebogatim” sadržajima…

Izvor: Blic, Jutarnji list