Neplaćene kazne “zaustave” na granici

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Na svim graničnim prelazima policija kontroliše da li putnici ispunjavaju uslove za ulazak u ili izlazak iz zemlje.

U evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova i sudova proverava se da li je za nekim izdata naredba za dovođenje i da li je osoba u registru neplaćenih kazni.

Po zakonu, sud za prekršaje izdaje naredbu za dovođenje, ako se postupak vodi, a osoba izbegava, odnosno ne želi da primi sudski poziv. Policija na graničnom prelazu prilikom kontrole putnih isprava proverava da li postoji takva naredba.

Ukoliko je za određeno lice na osnovu opšte naredbe suda raspisana potraga, licu neće biti dozvoljen prelazak državne granice, već će biti prinudno dovedeno do suda koji je raspisao potragu. Može da bude i uručen poziv licu i da se naloži da se u određenom roku javi sudu koji je raspisao potragu”, objašnjava komandir stanice pogranične policije Preševo Srđan Tasić.

Na portalu Ministarstva pravde svi mogu da provere da li su u registru neplaćenih kazni, i to je najbolje da urade pre polaska na put. Adresa je rnk.sipres.sud.rs.

Različite su kazne zbog kojih sud izdaje naredbu, mogu biti manji i veći saobraćajni prekršaji, svedočenje u sudskom postupku. Razlikuje se težina prekršaja i visina novčane kazne, zajedničko je izbegavanje sudskog poziva.

Izvor: RTS

Foto: Beta