Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MLADI I TRŽIŠTE RADA: Niko više ne pita za diploma, već šta znate da radite

    Više od 50 odsto mladih u Srbiji uopšte ne radi, a od toga, više od 20 odsto prestalo je i da traži posao. Kao svoje glavne probleme označavaju nedostatak finansiijske nezavisnosti, neizvesnost, nejednaku dostupnost mogućnostima za obrazovanje.

    Direktorka nevladine organizacije "Osmeh" Ana Jovanović,gostujući na N1 rekla je da je veliki problem to što tržište rada nije usaglašeno sa obrazovnim sistemom i da se velika većina mladih žali na loš obrazovni sistem, naročito kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

    "Među mladima vlada opšta apatija, jer su mogućnosti sve manje a mladih koji su nezaposleni sve više", kaže ona.

    U tome što dugo ne mogu da pronađu posao, Jovanovićeva vidi i odgovornost mladih jer, kako kaže, kod nas postoji utisak da neko treba da nam nađe posao.

    "U Srbiji često čujemo izgovore čekam posao ili učlanio sam se u stranku, biće nekog posla. Stanje je takvo da nam niko neće sam dati posao, već moramo da ga tražimo, da se usavršavamo, idemo na seminare", savetuje ona.

    Studenti ekonomskog i pravnog fakulteta imaju najviše problema da nađu posao. Ana Jovanović navodi da su to uglavnom studenti koji nemaju nikakvu konkretnu praksu.

    "Postoji neka moda upisivanja pravnog i ekonomskog, a ne postoji velika usaglašenost tržišta rada sa onim što se traži".

    Ona objašnjava da je u Maleziji drugačija situacija i da se svake godine objavljuju kvote koliko je kog zanimanja potrebno.

    "Taj proces uopšte nije komplikovan i ne znam zašto se ne dešava u Srbiji. Malezija ima jako dobar proces zapošljavanja mladih, baš se traže mladi od 25 do 30 godina koji se posle fakulteta usavršavaju za rad u kompanijama i najčešće ostaju tu da rade".

    Ona kaže da mladi u Srbiji moraju da se aktiviraju.

    „Ne treba samo da govore – ne mogu da radim za džabe i čekam posao. Sve je stvar lične inicijtive, jako mali broj ljudi je iskoristio mogućnost naše organizacije. Mladi ne veruju omladinskim programima i mogućnostima, mora se otići na internet i istražiti programi koji se nude. Samo škola nije dovoljna, potrebno je mnogo truda, niko vas danas ne pita koju diplomu imate već šta znate da radite, makar imali najbolji prosek…"

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE