Da li ste znali? Ovo su najčešće GREŠKE pri pisanju CV-ja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Da li ste znali da je poslodavcu potrebno samo šest sekundi da pogleda vaš CV? Drugim rečima, kako biste dobili posao, na prvom mestu, morate da privučete oko poslodavca za šest sekundi. Dakle, razmislite dvaput pre nego što vaš rezume natrpate raznim nepotrebnim informacijama. Ostavite po strani sve nevažne ilustracije.

Mislimo da je ok da nam CV izgleda ovako, ali zapravo nije. Gde grešite?

Više – bolje

gomila, kamenje, planine_pixabayČesto mislimo da je najbolji način da osvojimo poslodavca da izlistamo sva naša dostignuća. Tako da sve „guramo“ u najmanju marginu i najmanji font. Isprobavamo svaki mogući način da stavimo sve o sebi u CV.  Zato je sada dobro da se vodite mišlju da je manje i bolje. Prema nekim podacima, za CV je najbolje da može da stane na jednu stranu.

Referenca bez zahteva

Svi mi bi trebalo da zvučimo pristojno i skromno u rezimeu i svi smo toga svesni. Zato većina nas stavlja reference, a da to nije ni traženo od nas. Ali, ako su zaposleni radoznali za naše reference, tražiće ih sami. Da budemo iskreni, to je traćenje prostora koje mogu zauzeti i bitnije stvari.

Nerelevantno radno iskustvo

konobar_pixabay.jpgSamo zamislite da sada konkurišete za poziciju revizora i u polju „Radno iskustvo“ napišete „Radnik meseca u ABC kafeu“. Da li mislite da će vam ovo biti bonus? Pa, neće.

I dok mislimo da će poslodavci favorizovati kandidate sa više radnog iskustva, oni se mogu pitati da li jedan te isti rezime šaljete na sve oglase za posao.

Nikada ne podcenjujte moć vašeg rezimea na jednoj strani

Rezimei određuju vašu šansu da budete izabrani za razgovor za posao. Postoje nebrojene stvari koje poslodavci traže u vašem rezimeu. Obrazovanje, radno iskustvo, dostignuća. Ali šta sve to znači njima?

Moramo vas upoznati sa ključnim terminom: zaposlivost. To je više od sposobnosti, kompetencije i veštine, a vaš rezime odražava vašu zaposlivost.

Nije redak slučaj da kada se dvoje ljudi sa istim kvalifikacijama prijave za isti posao, za razgovor bude izabran samo jedan i to upravo zbog načina na koji su se predstavili u svom cv-ju.

Dobro napisan rezime može ukazati poslodavcima da baš vas traže. Rezime pokazuje vaše sposobnosti predstavljanja i dokaz je vađe pismenosti, a veoma je važno i da pokazuje da možete da organizujete podatke u okviru stranice.

Kako do sjajnog CV-ja, pročitajte OVDE.

Izvor: BIZLife, lifehack.org

Foto: Pixabay

Piše: Ana M.