Domovima zdravlja nedostaje 300 lekara

PinterestFacebookTwitterShare

Beogrdaskim domovima zdravlja nedostaje oko 300 lekara raznih specijalnosti, a najteža situacija je sa doktorima opšte medicine.

Tako za Novosti tvrdi dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Dr Milutin Ivković na Paliluli, koji je i na čelu republičke Komisije za kontrolu rada zdravstvenih ustanova.

Prema njegovim rečima, u svakoj od ustanova primarne zdravstvene zaštite, kojih u prestonici ima 17, potrebno je bar 15 novih lekara, a problem je što deficitarnog kadra nema na Birou, jer nije bilo specijalizacija.

U svim domovima zdravlja nedostaju doktori opšte medicine, slede specijalisti ginekologije, pedijatrije, oftamologije i ORL, ističe dr Stojanović.

Prosečna starost lekara je 55 godina, tako da se mora pripremiti kadar posle njihovog odlaska u penziju.

Doktor Stojanović kaže da u palilulskom domu zdravlja, koji je jedan od najvećih, nedostaje osam lekara opšte medicine, dva ginekologa, dva oftalmologa, internista i ORL specijalista. Lekar opšte medicine mora svakog dana da pregleda 36 i više pacijenata, a specijalista 20 plus, objašnjava on.

Kako ističe, odlaskom lekara u penziju njegove pacijente ne preuzimaju drugi lekari već se, uz odobrenje nadležne republičke komisije, raspisuje konkurs za prijem novog kadra.

Ministarstvo zdravlja će ove godine odobriti veći broj specijalizacija, a biće zaposleni i novi lekari. Prioritet će imati oni sa većim prosekom i koji ne planiraju da odu iz zemlje u narednih šest godina. Takođe, i specijalizanti imaju obavezu da rade.

Izvor: Novosti