Evo šta poslodavci očekuju na tržištu rada u 2017.

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U ovoj godini očekuje se rast zaposlenosti od oko četiri odsto u 3.775 preduzeća, koja su bila obuhvaćena anketom koju je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

Kako je rečeno na predstavljanu rezultata “Anketa poslodavaca 2016/2017”, u Privrednoj komori Srbije (PKS), očekuje se da će na kraju 2017. u tim preduzećima biti oko 325.000 zaposlenih, dok ih je na početku 2016. godine bilo 312.000.

Direktor NSZ Zoran Martinović kazao je da je ova anketa sprovedena u novembru 2016. pokazala da će najveće kretanje zaposlenosti u 2017, biti kod malih preduzeća od 7,4 odsto, dok će kod srednji preduzeća to bitio 4,3 odsto, a kod malih svega jedan odsto.

Prema njegovim rečima, najveći rast zaposlenosti očekuje se u anketiranim preduzećima iz regiona Južne i Istočne Srbije od 5,4 odsto, zatim u Vojvodini od 4,5 odsto, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji od 3,5 odsto, dok se u Beogradskom regionu očekuje rast od 2,7 odsto.

Kada je reč o delatnostima, očekuje se da u 2017. najveći rast zaposlenosti imaju preduzeća iz oblasti trgovine i popravke motornih vozila od 6,3 odsto, zatim prerađivačka industrija 5,3 odsto, građevinarstvo od 4,8 odsto, dok će pad zaposlenosti biti ostvarena u finansijskim delatnostima i delatnostima osiguranja od 3,2 odsto.

Na osnovu istraživanja procenjuje se da će u preduzećima bruto stopa kreiranja poslova iznositi 9,9 odsto, dok bi bruto stopa gašenja poslova bila 4,8 odsto, što bi dovelo do pozitivne neto stope kretanja poslova od četiri odsto, kazao je Martinović.

On je naveo da je anketa pokazala da će najveća potreba poslodavca u ovoj godini biti za prenosivim znanjima i veštinama, odnosno za stručnjacima za razvoj softvera, vozačima teških teretnih vozila i kamiona, trgovačkim tehničarima, kao i trgovcima u maloprodaji i mašinskim inženjerima.

U pogledu stručnih znanja, kako je dodao, poslodavci su iskazali višestruko veću potrebu za tehničko tehnološkim znanjima, dok je u manjoj meri izražena potreba za društveno humanističkim znanjima.

Potrebno je poznavati i IT tehnologije, imati razne vrste dozvola, poznavati jezike, a kada je reč o ličnim karakteristikama, poslodavci traže od radnika da imaju sklonost ka radu sa stvarima, komunikativnost, tačnost i preciznost, ali i sklonost ka brzom tempu rada, zaključio je Martinović.

Izvor: Blic, Tanjug

Foto: Pixabay