Kako da pametno odgovorite na pitanje “Koja je vaša željena plata”?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

“Na intervjuima za posao, uradiće sve da vas navedu da otkrijete svoju željenu platu, ali poenta je da ne treba da izgovorite nijednu cifru.”

Jedna od najvećih dilema na intervjuima za posao jeste kako odgovorite na pitanje: „Koja je plata kojom biste bili zadovoljni?“ Na ovo pitanje je teško odgovoriti jer ta cifra za koju biste radili je prilično fleksibilna, i na nju utiče mnogo faktora. Ipak, šta reći a da ne delujete suviše „jeftino“ ili suviše skupo za posao?

Ovo pitanje pojavilo se i na sajtu „Quora“, a odgovorio je stručnjak za razvoj karijere, Molud Nuri. On smatra da, u suštini, ne bi trebalo da odgovorite “cifrom” na ovo pitanje, ma koliko onaj ko vas intervjuiše insistira na tome.

Pravilo „igre“ pregovaranja oko plate jeste da prvu cifru uvek treba da da poslodavac. Nikada ne dolazi od kandidata ili zaposlenog.

Nuri objašnjava:

„Ma koliko se poslodavac trudio, i pričao vam da je to “standardna procedura” – da vi iznesete cifru željene plate, ostanite profesionalni i nemojte je izreći. Evo šta možete da odgovorite: „Razumem da je to vaš standardni proces. Ipak, potrebno mi je da razumem ovu poziciju malo bolje.“

Nemojte da kažete ni minimum plate koju biste želeli, kao ni platu na trenutnom poslu. Savetujem vam da u tom momentu nastavite sa osmehom i samopouzdanjem. Možete ovako da odgovorite: „Mislim da je moja trenutna plata nevažna za ovaj razgovor. Jednostavno, zato što se pozicija u ovoj kompaniji razlikuje od onog što trenutno radim. Kao što sam rekao/la, moram prvo da razumem potrebe kompanije malo bolje, pre nego što počnem da razmišljam o visini plate. Kako bi bilo da vi meni kažete o plati koju ste voljni da ponudite?

Kao što možete da vidite, kandidat bi uvek trebalo da ostane smiren, samouveren i nikada neprijateljski nastrojen. Rečenicu bi trebalo da započnete saosećajno: „Razumem. Cenim. Shvatam…“, što znači da ste pažljivo saslušali poslodavca i imali razumevanja. A onda možete da poentirate time da „želite da učite još…“ i slično. Eventualno da „okrenete“ tok razgovora i pitate ih koju bi vam cifru ponudili. Oni sigurno imaju na umu visinu plate, baš kao i vi, samo što bi oni tu cifru trebalo i da izgovore.“

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

Piše: N.V.