IT sektor: Rast ponude poslova, nedostaje 15.000 stručnjaka

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Za poslednjih sedam godina za šest puta se povećao broj oglašenih poslova u IT sektoru, od čega je najveći rast bio upravo prošle i pretprošle godine. Međutim, broj iskusnijih IT stručnjaka na tržištu ne zadovoljava potrebe rastuće industrije, pa potražnja za poslom ne prati ovako veliku ponudu.

Prema procenama, našoj zemlji nedostaje oko 15.000 IT stručnjaka, što se postavlja kao jedan od najvećih izazova za srpsku privredu u narednom periodu.

– Od 2009. godine prisutan je snažan rast ponude poslova iz oblasti IT – kaže Tatjana Vidaković za “Novosti“. – Te godine objavljeno je 796 oglasa iz ove oblasti, dok je 2016. godine taj broj iznosio čak 4.605, što je skoro šest puta više.

Rast ponuda poslova prati i rast učešća IT oglasa u ukupnom broju objavljenih oglasa – sa 5,6 odsto u 2009. do 16,6 procenata u ovoj godini u ukupnoj ponudi poslova na sajtu.

– Poslodavci su prethodnih godina mnogo češće tražili zaposlene na ovim pozicijama nego što su oni na njih aplicirali – kaže sagovornica “Novosti”. – Najviše su se tražili stručnjaci koji poznaju tehnologije kao što su JAVA, PHP, NET, iOS i Android.

Kada se posmatraju nivo znanja i godine iskustva koji se u oglasima za IT stručnjake traže, postoje razlike u odnosu na prethodne godine.

Izvor: BIZLife/Novosti

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Novosadjanka

    Pa kad ih nedostaje zasto nase IT kompanije NECE da zaposle starije od 45 godina?