6 poslova koje možete pokrenuti uz malo novca

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ukoliko je vaša novogodišnja odluka da pokrenete posao, evo spiska zanimanja za čije vam pokretanje novac neće biti problem.

Najveći deo potencijalnih preduzetnika koji žele da osnuju sopstveni posao svoju ideju napuste u trenutku kada shvate kako nemaju novca za pokretanje posla.

Spektar mogućnosti u tom slučaju je veliki – od zajmova i kredita do partnerstava – tako da novac nije razlog zbog kojeg treba odustati od pokretanja posla. Ako ipak ne želite da se zadužujete, dižete kredite i skupljate novac, donosimo spisak poslova koje možete pokrenuti uz malo novca, piše Index.hr.

Šta vam je sve potrebno?

Novac je možda najvažnija, ali nije jedina stavka u pokretanju posla. Kako biste pokrenuli posao na sigurnim nogama potrebne su sledeće stvari:

Planiranje – morate osmisliti poslovni i finansijski plan. Dobra stvar je što si sve možete isplanirati sami, besplatno.

Dozvola – zavisno od toga šta planirate da osnujete trebaće vam određena svota, jer morate državi platiti osnivanje i takse. Uvek možete registrovati svoj posao van i proći jeftinije.

Domen – trebalo bi uložiti u online promociju što pre. Možete biti u potpunosti profesionalni ili izabrati ime domena koje će vas brendirati.

Vebsajt – danas svi mogu napraviti svoj sajt. Potrebno vam je samo vreme koje ćete odvojiti za to, jer su neki servisi lagani da se savladaju.

Marketing – iako zvuči skupo, treba imati na umu kako se danas najveći deo marketinga odvija na društvenim mrežama. Jedina investicija koja vam je za to potrebna je vreme.

Oprema – iako opremanje kancelarija i kupovina opreme može puno da košta, nije potrebno svakom poslu.

Proizvod – iako verovatno mislite kako morate potrošiti novac da biste proizveli nešto, ponekad je jedina potrebna investicija vaše vreme.

Koji posao pokrenuti:

Prodaja kreacija – izvrsna opcija ako ste kreativni tip. Možete na primer prodavati svoje slike ili motivacione postere na platformama kao što su Amazon ili Ibej.

Pomaganje u domaćinstvima – ako pokrenete posao za šetanje pasa ili čuvanje životinja ili za čuvanje dece, ili čišćenje snega, kancelarija će vam biti vaš dom ili vaše susedstvo. Takođe, nećete imati dodatnih troškova.

Popravljanje stvari – ako imate određene veštine treba ih iskoristiti. Ako ste majstor, prodajte usluge ljudima koji se ne razumeju u popravke po kući. Ni za ovakav posao ne morate imati kancelariju, jer radite u domovima drugih, a jedino na šta biste morali da potrošite novac je alat.

Konsultovanje – ako ste već u nekoj branši, razmislite o tome koliko ste u tom poslu naučili. Osobe koje tek pokreću posao iz te branše i startapi bi rado platili da ih konsultujete.

Preprodaja – ideja oko preprodaje je jako jednostavna, skupite robu i preprodajete. Možete ući u posao sa proizvođačem i od njega preprodavati robu direktno. Tako čuvate prostor i potrebno vam je manje novca u startu. S druge strane, možete kupovati robu, skladištiti i preprodaju pri čemu bi imali više kontrole nad robom, ali vam je potrebno i više novca i prostira.

Mikropoduzetništvo – uvek možete osnovati svoj mali preduzetnički poslić preko servisa poput na primer Ubera, za koji u slobodno vreme možete voziti. Možete iznajmljivati nekretniu preko Airbnb ili pronaći platforme koje će vam pomoći da zaradite na onome što već imate.

Jednom kada uđete u posao i krene zarada, manjak kapitala neće biti problem. Pomoću profita možete pametno ulagati ili raditi na proširenju posla koji imate.

Izvor: Index.hr

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Zoran

    Sve je to lepo !, ali zaobisli ste najglavnije : potencijalni kupci, potrosaci… TRZISTE je uboga sirotinja !!! S postovanjem