• English
X

Preduzetništvo

Priča o osnivaču Duolinga: Otišao iz Gugla i posvetio se edukaciji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printscreen

Luis von An (Luis von Ahn) vlasnik najpopularnije platforme za učenje jezika danas se ponosi sa preko 150 miliona korisnika njegovog Duolinga. Upoznajte ga malo bolje.

Rođen je u Gvatemali gde su njegovi roditelji posedovali fabriku slatkiša. U Ameriku odlazi 1996. godine na školovanje, a opredeljuje se za studiranje matematike. Nakon što je završio doktorske studije radio je kao profesor kompjuterskih nauka. Njegove preduzetničke ideje počinju da se razvijaju još 2004. godine kada je napravio svoju onlajn igricu.

Nakon što je proveo nekoliko godina u Guglu odlučuje da se posveti edukaciji, prvenstveno kako bi pomogao stanovništvu zemlje iz koje potiče, a fokusirao se na učenje stranih jezika.

Kako je Luis naveo u intervjuu za Life hacker bio je svestan da 1,2 milijarde ljudi širom sveta uče strane jezike stoga je odlučio da celom svetu pokloni platformu za besplatno učenje jezika. Danas je ovo najpoznatiji sajt za ovu namenu.

On je otkrio i da trenutno baš na svom programu uči Portugalski, da su svi uređaji koje koristi marke Epl, a da je ’Tesla’ njegova omiljena igračka.

Iako je izvršni direktor jedne od najpoznatijih kompanija digitalnog sveta Luis ostavlja malo vremena i za sebe. Kako je objasnio svakoga dana fizičkim aktivnostima posveti takno 16 minuta koje provede u trčanju. Smatra da je to dovoljno za njegovo zdravlje, a da mu ne oduzima mnogo vremena.

Za svoje poslovne uspehe najviše je zahvalan jednoj svojoj vrlini, a reč je o fokusu. Kako je istakao koncentracija i usresređenost su ključ uspeha. O tome govori i činjenica da ustaje u pet ujutru kada je mozak ’najbistriji’.

capcha

Još jedna zanimljiva činjenica sledi. Da li ste ikada naišli na iskrivljena slova koja morate da prepišete kako bi program znao da niste robot i kako bi potvrdio da ste čovek? Kao na slici iznad. Reč je o Kapči  (’CAPTCHA’) čiji je tvorac upravo Luis von An.

Povezane vesti

Pregled: 1 2 | Pogledaj kao jednu stranicu

Izvor: BIZLife

Foto: printscreen

Piše: D.G.