“Startapi u klinču sa birokratijom”

PinterestFacebookTwitterShare

Jedan od učesnika Kopaonik biznis foruma ove godine bio je i Neven Tubić, osnivač kompanije „Dotas“ koji je govorio na panelu „Inovacije i preduzetništvo u digitalnoj eri“.

Tubić i njegova kompanija rade na projektu pametnih pešačkih prelaza, čiji je cilj da se preventivno deluje na bezbednost pešaka u saobraćaju.

„Trenutni cilj je da to sve dobro istestiramo, što i radimo u krugu firme Nelt i verujemo da bi to u narednih nekoliko meseci moglo da zaživi i u Beogradu“, kaže Tubić.

Pošto se radi o startapu, Tubić kaže da se nailazilo na različite probleme, počevši od neiskustva u vođenju firme, upravljanja resursima, vremena i novca kojim se raspolaze, jer je sav novac koji je uložen lični i cela ekipa radi bez nadoknade.

kbf_inovacije

„Problem je zaista kako motivisati inžinjere da ostanu u projektu dok se ne privede kraju. Ma kakav kraj da je, da li će biti postavljeno ili odbijeno,iskustvo koje  smo stekli razvijajući ovaj sistem je neprocenjivo. Ukoliko ne uspemo, imamo znanja koja ne mogu da se mere sa dosadašnjim“, kaže Tubić i poručuje onima koji žele da krenu u stratap priču da to apsolutno i urade, jer novca kroz investicije u ovoj oblasti ima dosta, pogotovo ako se bavite B2C ili B2B biznis modelima.

On kaže da njegova kompanija ima dosta problema, jer je njihov biznis model orijentisan ka državi. „Kupci su nam gradovi i opštine ili država. Problem koji imamo trenutno je veoma spora administracija. Ulazimo u klinč sa birokratijom koju prvo ne razumemo, ne možemo da dobijemo odgovor kad će nešto biti gotovo ili šta je sledeći korak… Pozitivni primeri su ono sto radi Naučno-tehnološki park i Inkubator”, kaže Tubić i dodaje da uloga države može da bude da finansijski pomogne da se pređe na sledeći nivo inkubatora i akceleratora.

„Za startape je jako teško podići kredite u bankama jer nemaju šta da založe, tu su potrebne hipoteke i bankarske garancije a startap to ne može da obezbedi“, zaključuje Tubić.

 

Izvor: BIZLife

Piše: Bojana Radić