U privatnom biznisu si i direktor i vozač i konobar i pomoćni radnik

Nenad_Simic_Dunavska_terasa
PinterestFacebookTwitterShare

Na samo 15 minuta od centra Beograda na obali Dunava krije se oaza mira i tišine,- turistički kompleks Dunavska terasa koji u svom sastavu ima restoran, plažu, apartmane, mini spa centar, dečije igralište. Vlasnik i direktor ovog kompleksa Nenad Simić već četvrt veka je u vodama privatnog biznisa.

„U privatne vode sam uplovio pre 25 godina a proširenje delatnosti i ulazak u ugostiteljske vode je usledilo nakon dobijanja dobre lokacije – zemljišta nasleđenog od tasta i tašte. Na nagovor porodice i prijatelja, bio sam motivisan da napravim restoran, kao i sve prateće usluge koje je moguće ponuditi gostima na samo 15 minuta od centra grada“, kaže Nenad.

Matična firma Nensico osnovana je 21. decembra 1992. godine, osnovna delatnost je proizvodnja zamrznutog peciva a u njegnom sklopu posluje i restoran Dunavska terasa.

„Želeći da proširim svoj biznis ideju o otvaranju restorana sam sproveo u delo. U realizaciji projekta imao sam nesebičnu pomoć svoje porodice koja i danas učestvuje u našem biznisu. Restoran je pravljen etapno, iz više faza. Početni kapital je bio mali i finansiran je iz naše matične firme. Ali, danas, nakon četiri godine postojanja i dosta uloženog novca, ispred sebe imamo komplekls“, rekao je on.

Svaki, pa i njegov početak u privatnom biznisu, bio je težak a osnovni problemi sa kojima se susretao bilo je nerazumevanje državnih institucija.

Dunavska_terasa_1

„Bili smo prinuđeni da samostalno pravimo sopstvenu strujnu mrežu. I dan danas pokušavamo da rešimo problem sa neasfaltiranim prilaznim putem do restorana koji je zvanično ucrtan“.

Kao i većina ljudi koji se bave privatnim biznisom i Nenad se trudi da poslovanje vodi produktivno, rentabilno i ekonomično. On smatra da današnje poslovno okruženje i privredna situacija u zemlji nisu dobri. Tržište je dinamično i turbulentno ali prezasićeno. Zato je, kako kaže, borba za svakog gosta teška.

“Pored stalne borbe sa drugim konkurentima javlja se i nerazumevanje i nedostatak podrške državnih organa, pre svega u domenu olakšica, kako bi se pospešio razvoj privatnog sektora!”, smatra on.

Njegov najveći izazov, od otvaranja do danas, jeste gost koji će biti zadovoljan uslugom, hranom kao i ostalim pratećim sadržajima koje ovaj kompleks poseduje.

Dunavska_terasa_2

Prema njegovom mišljenju privatan biznis je kategorija za sebe a ljudi koji žele da u njega uđu moraju biti svesni u kakvu se borbu upuštaju.

“U svakom trenutku moram biti spreman da budem u isto vreme i direktor i vozač i konobar i pomoćni radnik. Privatan posao zahteva mnogo odricanja i svako ko planira da se bavi privatnim poslom trebalo bi ovo da uzme u obzir”, naglašava Nenad.

Po prirodi je, kaže borac, u svakom trenutku spreman za izazove i ispunjenje svojih ciljeva. U poslovnom timu su i članovi njegove porodice na koje u svakom trenutku može da računa. Privatan biznis je ono što je oduvek želeo a to je i ostvario.

Izvor: BIZLife

Piše: Tanja Njegomir