Recept japanske vlade za balans između privatnog i poslovnog života - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Recept japanske vlade za balans između privatnog i poslovnog života

Vlada Japana zamolila je kompanije i poslodavce da daju svojim radnicima slobodno jutro svakog prvog ponedeljka u mesecu, piše Gardijan.

Cilj ovog poteza je da se napravi balans između privatnog i poslovnog života, a poznato je da japanski radnici previše rade, što se održava na privatni život.

“Sjajni ponedeljci”, kako su nazvali ideju trebalo bi da umanje očekivanja od japanskih radnika, iako, treba napomenui dosadašnji slični eksperimenti nisu imali previše efekta.

Ministarstvo za ekonomiju, trgovinu i industriju, prošlog ponedeljka je testiralo ideju, omogućivši trećini osoblja da stigne u kancelarije nakon ručka. Zvaničnici kažu da osustvo stotina zaposlenih tokom jutra nije negativno uticalo na rad ministarstva, preneo je portal Sora News 24.

Međutim, ostaje da se vidi hoće li i kompanije pratiti ovu ideju. Istraživanje koje sprovedeno godinu dana nakon što je pokrenuta slična ideja pod nazivom “Premium Friday”, otkrilo je da je samo 11,2% zaposlenih odlazilo ranije sa posla petkom. Kompanije su se tada žalile kako su prezauzete krajem meseca, da bi zaposlenima omogućili da se ranije pridruže svojim porodicama za predstojeći vikend.

Kako podseća Gardijan, Japan je bio prisiljen da se suprotstavi svojoj radnoj kulturi, nakon što je Matsuri Takahashi, dvadesetčetvorogodišnja devojka zaposlena u marketinškoj firmi, izvršila samoubistvo 2015. godine. Takahashi je u mesecima pre smrti, odradila više od 100 sati prekovremenog rada. Vlasti su njemu smrt okarakterisale kao “karoshi”, ili smrt zbog prekovremenog rada.

Plan je da radnici mogu da spavaju duže i dođu na posao tek popodne svakog prvog ponedeljka u mesecu.

Izvor: strani mediji, Nedeljnik

Foto: Pixabay

Piše: B.M.

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE