“RAČUNICA”: Rudar državu košta milion dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Najveće subvencije iz budžeta sada dobija Javno preduzeće za površinsku eksploataciju uglja Resavica, ukupno 4,4 milijarde dinara godišnje, tako da državu jedan rudar košta milion dinara, rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac.

On je, na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku u Skupštini Srbije, rekao da je Resavica na spisku od 156 preduzeća koje treba privatizovati.

“Javni poziv za privatizaciju devet rudnika Resavice biće raspisan kada Ministarstvo energetike uradi studiju opravdanosti iz koje će se videti da li ima razloga da se održavaju ili zatvore”, rekao je Trivunac, prilikom podnošenja izveštaja o privatizaciji.

Istakao je da je od oktobra 2016. do marta 2017. godine broj preduzeća koja treba privatizovati smanjen sa 174 na 156.

Trivunac je najavio da će se uskoro biti raspisan novi tender za privatizaciju Galenike koja duguje 71 milion evra. PKB korporacija se, prema njegovim rečima, priprema za privatizaciju, a “cilj je da budući investitor nastavi proizvodnju najmanje tri godine jer ta firma obezbeđuje 60 odsto mleka za Beograd”.

“U najboljem položaju je RTB Bor koji trenutno bez pomoći iz budžeta, jer je skočila cena bakra na 5.700 dolara po toni, izmiruje i nove i stare obaveze za kredit kojim je napravljena najsavremenija topionica.

Dodao je da se na poziv za profesionalni menadžment u RTB Boru javila samo jedna firma koja je tražila produžetak roka, pa je odlučeno da tender traje još mesec dana.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 5

 1. Tanja

  Samo sto je Trivunac zaboravio da se veci deo tih sredstava, vrati u budzet (porez, doprinos, neto umanjenje, pdv)…. Te sledi, da rudari izdvajaju za državu, tj za njegovu platu.

 2. Radnik JAVNOG PREDUZEĆA ZA PODZEMNU EKSPLOATACIJU UGLJA RESAVICA

  Kada pisete o nekom preduzeću prvo bi trebalo da se raspitate o nazivu istog. Nisam ni znao da 14 godina radim na površinskom kopu

 3. Rudar Soko

  Nisam ni ja znao da radimo na povrsini.xaxaxaxaxa…..Mi bukvalno te subvencije i vratimo drzavi….Ostavite nas rudare na miru da radimo i da zivimo..koliko mozemoooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. rudar soko 2

  A pa tako to uvek biva sa onima koji su Srpsku privredu doveli dovde ,gori smo od pola Afrike…Tajkuni,propali ekonomisti i lobisti nekih regijanapravise cemer i jad rudarima SRAMOTA

 5. farma

  neka cutiiiiiiiiiiiii….pustite neke da rade i povecajte plate novu opremu odela nisu oni radnici 2 reda smanji administraciju…..rudari za njih radeeeeeee………