Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    11 ANTISTRES TEHNIKA ZA 24 ČASA: I pranje sudova je meditacija za sebe

    Prisutnost i svesnost, pokazale su nove studije, pozitivno utiču uklanjanje stresa i anksioznosti. Rad na svojim mislima i opservacija sopstvenih misli u cilju izbegavanja osude i kritike može delovati kao antidepresiv. Cilj je da budete svesni svojih misli i razmišljanja i da ih prihvatite, piše Read Think.

    -Ujutro-

    1.Počnite jutarnju tehniku svesti

    Umesto da prva stvar ka kojoj ćete ujutro krenuti bude tehnologija, mejlovi, poruke i društvene mreže, skoncentrišite se na fizičke elemente jutarnje rutine. Osetite dodir vode na vašoj koži dok se kupate, skoncentrišite se na miris sapuna, osetite iglice četke dok češljate svoju kosu i obratite pažnju na zvuk koji pravi četkica dok perete zube.

    2.Kafa i koncentracija

    Budistički monasi imaju vid meditacije koji se obavlja uz ispijanje čaja, i u kojem monah treba da se skoncentriše na skoro svaki aspekt čaja. Možete uraditi isto sa svojim jutarnjim pićem, na primer kafom. Slušajte kako voda vri i osetite specifičnu aromu kafe koju konzumirate. Bratite pažnju na boju vaše kafe ili čaja kada mu dodate mleko i osetite toplotu u rukama. Onda se konačno prepustite ukusu u malim gutljajima. Ovo naročito možete da uradite sa doručkom jer užitak u hrani ponekada može biti još veći. Ne uzimajte jutarnje rutine zdravo za gotovo.

    3.Vežbajte povezivanje sa telom

    Osetite svoje telo. Obratite pažnju na disanje, položaj u kojem sete i kretanje vašeg tela. Ukoliko idete na jutarnji džoging obratite pažnju na zvuk koji nastaje svakim dodirom zemlje vašim đonovima. Ukoliko podižete tegove osetite hladan metal u svojim šakama. Ne dozvolite negativnim mislima da se umešaju.

    -Popodnevni momenti zena-

    art-doodles

    4.Ctrajte

    Nađite papir i olovku i napravite skicu prve stvari koja vam padne na pamet. Svako može da crta, imao talenta ili ne. Pratite obrise predmeta ispred vas i pokušajte da sve to zabeležite olovkom. Obratite pažnju na predmet o kojem je reč, na njegove krivine, uvoje, boje, na način na koji senka pada na njega i tako dalje. Ovo je odlična vežba za koncentraciju i ispunjenost misli. Crtanje je odličan način da odvratite pažnju sa ekrana i ispunite vreme pažnje.

    5.Vreme za istezanje

    Izađite ranije sa posla ili uzmite slobodan dan, izađite napolje i istežite se. Istezanje je odlično kako biste održali telo zdravim. Osetite kako vam se mišići istežu i sve se vraća na svoje mesto, i opuštajte se u tim trenucima.

    6.Nekoliko minuta dubokog disanja

    Skoncentrišite se na duboko disanje koje može biti kao mantra za meditaciju. Za nas je disanje skoro nesvesna radnja, dok ljudi koji se bave jogom i meditacijom često rade vežbe disanja i van seansi. Kada se koncentrišemo na disanje činimo da razmišljamo o našem organizmu. Polako udišite na nos sprovodeći vazduh ne samo do grudi, već do stomaka. Zadržite malo vazduh i onda ga polako ispustite na usta. Jednostavno je samo treba da ponavljate.

    7.Konstantno se proveravajte

     Nekoliko puta u toku dana proveravajte u kakvom su vam stanju um i telo. U kojoj ste pozi, da li ste žedni, da li treba da perete zube i tako dalje. Pokušajte da radite ovu proveru svakih sat vremena. Bićete iznenađeni šta sve o sebi možete da naučite.

    -Predveče-

    guy-evening

    8.Izvadite slušalice

    Kada završite sa bukom i žurbom na poslu i uletite u prevoz ili iz njega, izvadite slušalice sa muzikom. Umesto toga obratite pažnju šta se dešava oko vas. Slušajte ptice, šum vetra i decu u obližnjem parku. Budite u potpunosti prisutni.

    9.Deponija misli

    Nađite deset minuta u toku dana da na papir stavite sve i svašta što vam se mota po glavi. Ne samo da ćete odagnati misli i otarasiti se stresa, već možete ’otkopati’ genijalne ideje koje su bile zatrpane nebitnim stvarima.

    10.Očistite um poslom

    Dolazite kući i čeka vas gomila sudova, kese sa smećem i korpa sa vešom. Užas. Umesto da tako reagujete neka ovo bude vreme za vaš fokus. Osetite vodu na rukama, glatku sapunicu i grebuckanje sunđera. Dok perete sudove obratite pažnju na njihov oblik, težinu i šare.

    11.Izgubite se u muzici

    I muzika može biti odlična svakodnevna rutina. Pustite pesmu koju nikada pre niste čuli. Ne dozvolite da razmišljate o žanru muzike, autoru ili spotu. Koncentrišite se isključivo na zvukove i ritam.

    [preporucene_vesti ids=“93607, 97141, 85716″]

    Izvor: BIZLife

    Foto: pixabay

    Piše: D.G.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE