Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Do 2035. godine potražnja za gasom veća za 150 milijardi kubika

    Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler istakao je da se potražnja za uvozom gasa povećava, te da je u prošloj godini Gasprom u Evropu izvezao 159,4 milijarde kubika gasa, što je međugodišnji porast od osam odsto.

    Ovaj pozitivni trend se nastavio i u 2016. godini.

    Prema preliminarnim podacima, Gaspromov izvoz se međugodišnje uvećao za 14,2 procenta u prvoj polovini 2016. godine, a ovaj ruski gasni gigant očekuje da evropske potrebe za dodatnim uvozom gasa nastave da rastu i da će do 2025. godine dostići barem 100 milijardi kubika godišnje, a do 2035. godine 150 milijardi.

    Rezultati iz 2015. godine su potvrdili dominantnu ulogu gasa iz gasovoda na evropskom tržištu u poređenju sa tečnim prirodnim gasom koji bi Amerikanci da dopreme do Evrope I Balkana.

    Prosečna stopa iskorišćenosti terminala za tečni prirodni gas bila je samo 25 odsto, dok se iskorišćenost Severnog toka povećava, uprkos ograničenjima regulatora.

    U 2015. godini, Severni tok je pokazao stopu iskorišćenosti od 70 odsto. Iste godine samo isporuke Nemačkoj prevazišle su ukupnu količinu uvoza TPG svih zemalja Evropske unije.

    Aukcije gasa su se pokazale kao efikasan mehanizam prodaje, komplementaran sa dugoročnim ugovorima, kako bi se prodale dodatne količine i generisalo više prihoda.

    Gaspromova EBITDA potvrđuje poziciju kompanije kao jedne od lidera među globalnim kompanijama nafte i gasa.

    Izvor: BIZLife

    Piše: Jelena Stojanović

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE