Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    221 milijarda dolara u „poreskim rajevima“

    Kompanije su u 2015. godini usmerile 221 milijardu dolara u zemlje s niskim porezima, najpre u Luksemburg i Holandiju, a 72 milijarde ulaganja otišlo je u dve britanske poreske oaze – Britanska Devičanska Ostrva i Kajmanska Ostrva, objavile su Ujedinjene nacije.

    Međutim, kompanije su povukle milijarde dolara iz Luksemburga i Holandije u zadnjem kvartalu 2015. godine, nakon što su te zemlje uvele nova EU pravila za suzbijanje štetne poreske prakse.

    Priliv novca na Britanska Devičanska Ostrva i Kajmanska Ostrva bio je više-manje u skladu sa prosecima, ali se njihov izvor poslednjih godina premestio s bogatih na zemlje u razvoju, navodi se u izveštaju UNCTAD. Od 2010. do 2014. godine vodeća četiri izvora su bili Hong Kong, Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina.

    Kompanije koje manevrišu novcem među jurisdikcijama kako bi uštedele na porezima ostaju „ključna zabrinutost političara“, ističe se izveštaju, u kom se navodi kako su firme iz uzorka od 26 razvijenih zemalja 2014. godine veće profite iskazale na Bermudama nego u Kini.

    U tom izveštaju se dalje navodi da su kompanijski „entiteti za posebne namene“ tipični ogranci koji su slabo bili povezani s lokalnim privredama, ali su držali imovinu, ili obaveze, odnosno povećavali kapital.

    Tromesečni priliv u takve ogranke u Holandiji je u trećem kvartalu lane dostigao 148 milijardi dolara, što je najveći iznos od 2007. godine, a pokretan je ulaganjima iz Luksemburga i Britanije, nakon čega je oštro preokrenut.

    Dotok u Luksemburg, povezan s ulaganjima finansiranim fondovima u SAD, naglo je uvećan u prva tri tromesečja 2015. godine, trostruko u odnosu na isti period u 2014, nakon čega je počelo njihovo povlačenje, pa je u zadnjem kvartalu neto dezinvestirano 115 milijardi dolara.

    Uska međupovezanost dotoka u takve ogranke u Luksemburgu i Holandiji naglašava postojanje gustih i složenih mreža takvih entiteta u obe zemlje, među kojima se kapital užurbano kreće u odgovoru na potrebe finansiranja i poresko planiranje, napominju se u izveštaju UN.

    Izvor: Poslovni.hr

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE