vesti -> Lifestyle -> Dešavanja -> "Dvostruka zemlja" Birgite Kosović nagrađena u Danskoj
18.11.2011 12:55 Kopehagen

"Dvostruka zemlja" Birgite Kosović nagrađena u Danskoj


Roman "Dvostruka zemlja" Birgite Kosović ,koji je na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga predstavljen srpskim čitaocima, upravo je ovenčan nagradom Danske banke na nedavno završenom sajmu knjiga u Kopenhagenu, saopštio je danas njen beogradski izdavač "NNK Internacional".

Roman koji je sa danskog preveo Predraga Crnković ove godine je dobio već dve književne nagrade:lista "Vikendavisen" za najbolju knjigu u protekloj godini i nagradu Danskog radija za najbolji roman, a i danski Državni fond za umetnost je nagradio knjigu i finansijski pomogao prevođenje na srpski jezik.

Novo priznanje donosi autorki novčani iznos od 300.000 danskih kruna (jedino nagrada Nordijskog saveta donosi veću sumu, a u Danskoj samo nagrada Akademije ima toliki ugled).

"Radnja romana "Dvostruka zemlja" odvija se u Jugoslaviji. To je porodična i ratna priča o nekadašanjem partijskom sekretaru koji na početku rata devedesetih beži iz Dubrovnika u hercegivačke planine, gde ga stižu sećanja i nedoumice vezane za prošlost i sve teške odluke koje je morao da donese, a koje su se s naknadnom pameću pokazale pogrešne" objašnjava prevodilac i urednik knjige Crnković.

Birgite Kosović koja se rodila u braku Dankinje i Crnogorca izjavila je da je uz rukopis provela skoro jedanaest godina i zato je veoma srećna što su nagrade potvrdile da je bila na dobrom putu

"Postoji još jedan što sam inspiraciju našla u sopstvenoj porodici. Kada sam bila mala, otac mi je uvek pripovedao priče iz istorije svoje porodice, iz zemlje koju smo znali po imenu Jugoslavija. I budući da je zemlja imala istoriju punu nasilja, očeva strana porodice bila je puna likova koji su iskusili i dobro i zlo. To je bila premija za pripovedača - i upravo slušajući te priče sam prvi put iskusila radost slušanja i radost pripovedanja dobre priče" kazala je autorka koja je boravila u Beogradu tokom Sajma knjiga da bi lično predstavila roman.

*Izvor: www.tanjug.rs
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Uhvatite svetlost od 23. marta
20.01.2015 08:59
Dvanaesti Beogradski festival igre održaće se od 23. marta do 9. aprila u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Pančevu...
Dani igre u Kinoteci
15.01.2015 10:07
Drugi put za redom, Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile, priređuju presek zanimljivih dokume...
Informišite se o raku jajnika: Edukacija za sve posetioce UŠĆE Shopping Centra
11.12.2014 16:47
Članice Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika „Progovori“ odgovaraće na pitanja posetilaca i deli...
Kako da krenete u lov na Sunce uz pomoć limenke?
05.12.2014 15:56
Posetioci Festivala nauke imaju priliku da se na interesantnoj izložbi Sunce slika slike upoznaju sa solarografijom.
Umro Jovan Ćirilov
16.11.2014 21:14
Jovan Ćirilov, istaknuti glas srpske kulturne scene, teatrolog, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog p...
Rezervišite vikend za tenis
24.09.2014 12:20
Poznate ličnosti Srbije će ‚ukrstiti rekete‘ po dvanaesti put na terenima TC Novak na humanitarnom Hugo Bo...
Pretraga

zatvori