vesti -> Lifestyle -> Dešavanja -> "Dvostruka zemlja" Birgite Kosović nagrađena u Danskoj
18.11.2011 12:55 Kopehagen

"Dvostruka zemlja" Birgite Kosović nagrađena u Danskoj


Roman "Dvostruka zemlja" Birgite Kosović ,koji je na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga predstavljen srpskim čitaocima, upravo je ovenčan nagradom Danske banke na nedavno završenom sajmu knjiga u Kopenhagenu, saopštio je danas njen beogradski izdavač "NNK Internacional".

Roman koji je sa danskog preveo Predraga Crnković ove godine je dobio već dve književne nagrade:lista "Vikendavisen" za najbolju knjigu u protekloj godini i nagradu Danskog radija za najbolji roman, a i danski Državni fond za umetnost je nagradio knjigu i finansijski pomogao prevođenje na srpski jezik.

Novo priznanje donosi autorki novčani iznos od 300.000 danskih kruna (jedino nagrada Nordijskog saveta donosi veću sumu, a u Danskoj samo nagrada Akademije ima toliki ugled).

"Radnja romana "Dvostruka zemlja" odvija se u Jugoslaviji. To je porodična i ratna priča o nekadašanjem partijskom sekretaru koji na početku rata devedesetih beži iz Dubrovnika u hercegivačke planine, gde ga stižu sećanja i nedoumice vezane za prošlost i sve teške odluke koje je morao da donese, a koje su se s naknadnom pameću pokazale pogrešne" objašnjava prevodilac i urednik knjige Crnković.

Birgite Kosović koja se rodila u braku Dankinje i Crnogorca izjavila je da je uz rukopis provela skoro jedanaest godina i zato je veoma srećna što su nagrade potvrdile da je bila na dobrom putu

"Postoji još jedan što sam inspiraciju našla u sopstvenoj porodici. Kada sam bila mala, otac mi je uvek pripovedao priče iz istorije svoje porodice, iz zemlje koju smo znali po imenu Jugoslavija. I budući da je zemlja imala istoriju punu nasilja, očeva strana porodice bila je puna likova koji su iskusili i dobro i zlo. To je bila premija za pripovedača - i upravo slušajući te priče sam prvi put iskusila radost slušanja i radost pripovedanja dobre priče" kazala je autorka koja je boravila u Beogradu tokom Sajma knjiga da bi lično predstavila roman.

*Izvor: www.tanjug.rs
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Forum za društveni aktivizam u Novom Sadu
27.01.2016 15:47
Tema ovog Foruma će biti „Ženska inicijativa za povezivanje, razmenu i afirmaciju društveno odgovornog de...
Indija za početnike - putovanje koje je preraslo u humanitarnu izložbu
18.01.2016 16:55
Nesvakidašnji prizori Indije ujedno su i nadahnuli mlade putnike da fotografije koje su zabeležili tokom putova...
Lena Kovačević i Dečja Filharmonija na rođendanu Mercator Centra
02.12.2015 12:09
Mercator Centar Beograd slavi svoj 13. rođendan i tom prilikom za sve svoje posetioce upriličiće kvalitetan muzički pr...
Vreme je za Sajam knjiga
25.10.2015 18:18
Pored salona automobila, Beogradski sajam je najposećeniji u poslednjim danima oktobra, rezervisan za Međunarodni saja...
Ušće shopping centar nagrađuje posetioce!
23.10.2015 12:56
Nagrade od 500, 1.000, 30.000, 90.000 i čak 1.200.000 dinara očekuju posetioce UŠĆE Shopping Centra koji se ukl...
Pretraga

zatvori