Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    3 ključna koraka koja će vas dovesti do uspeha

    Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

    Da li duboko u sebi znate da vas ono čime se trenutno bavite neće dovesti do uspeha o kome sanjate? Da li ste shvatili da vas vaš posao ne ispunjava i smatrate da ćete baveći se nečim drugim biti mnogo zadovoljniji?

    Ako ste odgovorili potvrdno na ova pitanja, ali još uvek ne znate kako da zakoračite na put poslovnog uspeha, evo 3 koraka koja vam mogu pomoći:

    1. Otkrijte talente

    Jednom prilikom upitao sam klijentknju tokom koučinga kako može da iskoristi svoje talente kako bi razrešila jednu situaciju na radnom mestu. „Kako to misliš, da iskoristim talente? Mislim, znam lepo da pevam, kako to da upotrebim na poslu?!”

    Kako otkriti talente? Osvrnite se na sve ono što ste do sada radili. Da li postoji nešto što ste neočekivano lako i uspešno radili, pritom i uživali u tome (ovo ne mora nužno da bude povezano sa vašom strukom)? Na primer, možda ste u nekom momentu morali da budete mentor nekom zaposlenom, ili da dekorišete kancelariju, organizujete proslavu za zaposlene. Sve ono što radite sa lakoćom ukazuje na vaše talente. Takođe, pitajte ljude oko vas šta je ono u čemu ste dobri, jer tako možete da počnete da razmišljate o sebi u nekom drugačijem svetlu i otkrijete nove mogućnosti. Vaši talenti mogu biti ono o čemu nikada niste razmišljali.

    1. Radite sa drugima

    Na jednoj radionici gde učesnici treba da kroz timski rad dostignu što veći broj odgovora na određeno pitanje, uglavnom kao prvu strategiju kako to postići izlože sledeće: „Pa, svako neka napiše po 10, a ima nas ukupno osmoro, tako da, kad se sve sabere naći ćemo 80 odgovora”. A potom pojasnim da je to samo puki zbir pojednačnih napora, ne sinergetski, timski pristup.

    uspeh-synergy

    Zato je sinergija sledeći korak koji je važan na putu ka uspehu i pronalaženju satisfakcije. U radu sa drugima ćete prepoznati gde možete dati svoj najveći doprinos deleći svoje talente. Sinergetski efekat je ono što se desi kada dvoje ili više ljudi rade zajedno – kvalitet i kvantitet zajedničkih rezultata prevazilazi kvalitet i kvantitet zbira pojedničnog rada. Uključene strane imaju mnogo više energije i entuzijazma. Takođe, radeći sa drugima, možete da uočite šta su njihovi talenti. Kada znate talente onih oko vas, onda možete bolje da radite zajedno, kao i u vezi sa čim možete da ih pitate za pomoć.

    1. Fokusirajte se na snage

    Kada na treninzima pitam učesnike da podigne ruku onaj ko odmah može da navede svojih 10 mana, skoro svi odmah podignu ruku, a u pozadini se začuje žamor: „Naravno!”, „Ima ih na pretek.”, „Može li 15?”. Onda ih upitam: „A ko može da navede svojih 5 vrlina?”. Tu i tamo neko podigne ruku, ostali sa zamišljenim izrazom lica gledaju po strani i nisu sigurni da li imaju spreman odgovor na to pitanje.

    Slažem se, niko nije savršen i lako je izlistati nečije mane, ali ako se fokusirate na ono što nemate, nikada nećete otvoriti vrata uspeha. Potrebno je da se fokusirate na vaše snage, jer je to ono što vam daje neophodnu energiju da se pokrenete. Istraživanja su pokazala da ako se usavršavamo u nečemu u čemu smo već dobri, to donosi neuporedivo veći rezultat nego ako se usavršavamo u nečemu u čemu nismo dobri. Na primer, možda znate da ispričate priču tako da privučete pažnju svih prisutnih. Da li znate lako da zasmejete i oraspoložite druge ljude? Da ih slušate? Fokusiranje na snage pomaže vam da prihvatite sebe i druge, i  da se otvorite za nove mogućnosti u vašem životu.

    Koje su Vaše snage i talenti? Jeste li razmišljali kako možete da ih iskoristite u radu sa drugima?

    Izvor: BIZLife

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE