vesti -> Društvo -> Suhomesnati proizvodi u ishrani dece
30.03.2012 12:05 Beograd

Suhomesnati proizvodi u ishrani dece


Mesne prerađevine su omiljena hrana većine mališana. Međutim, one treba da budu tek mali deo njihove ishrane.

 

Suhomesnati proizvodi imaju dugu i uspešnu tradiciju, a njihovo poreklo može da se prati kroz nekoliko kultura. Jer, i pre ere hlađenja namirnica, bilo je neophodno da se meso sačuva. Savremene metode prerade svežeg mesa podrazumevaju da se ono secka ili melje i podleže emulgovanju, a zatim pakuje u kalupe i kuva, peče ili suši. 

Omiljen proizvod većine mališana

 

Suhomesnati proizvodi su gotovo nezaobilazni sastojak sendviča. Oni obuhvataju sve vrste salama, uključujući pileća i ćureća prsa, šunku, kobasice, viršle, slaninu. Živinske prerađevine su obično kuvane, pa zatim dimljene. Većina ovih proizvoda tradicionalno sadrži veliku količinu masti, ali neki proizvođači su se potrudili da ponude proizvode sa manje masti. U poslednje vreme, živinski suhomesnati proizvodi su sve popularniji zbog velike količine proteina i malog postotka masti (do 50 odsto manje nego isti tip proizvoda od svinjskog ili goveđeg mesa).

Prerada mesa u suhomesnate proizvode podrazumeva soljenje, procesiranje, i dodavanje hemijskih materija i zasićenih masti - koje podižu nivo holesterola u krvi, čak i kod dece. Konzumiranje većih količina suhomesnatih proizvoda kao što su salame, slanina, viršle... povećava rizik od razvoja mnogih oboljenja, čak i malignih. Rezultati mnogih studija pokazuju da kancerogene materije, koje se koriste za pripremu mesa za procesiranje, nose veći rizik nego masti i holesterol u mesu.

 

Korisni i štetni dodaci

 

Većini mesnih prerađevina su dodati nitrati i nitriti da bi se prevenirao rast bakterije Clostridium botulinum, koja izaziva bolest botulizam. Nitrati takođe dodaju ukus i boju, bez koje bi viršle bile sive. Nitrati i nitriti sami po sebi nisu problem. Ali, u želucu se kombinuju sa komponentama proteina - aminima, i formiraju hemijska jedinjenja nitrozamine, koji su potencijalno kancerogeni. Pogotovo ako deca uzimaju manje vitamina D i C, koji sprečavaju proces pretvaranja nitrita u nitrozamine, rizik je veći. Suhomesnati proizvodi, naročito kobasice, opterećeni su velikom količinom zasićenih životinjskih masti, koje su često kontaminirane pesticidima i teškim metalima.


Monosodium glutamat (MSG) je druga opasna supstanca koja se nalazi u gotovo svim mesnim prerađevinama, zbog pojačavanja ukusa. To je jedna vrsta toksične materije koja može da izazove migrensku glavobolju, nekontrolisani apetit, gojaznost, i druge zdravstvene probleme.


Takođe, u poslednje vreme se u suhomesnate proizvode dodaje jedna materija slična vitaminu C, koja sprečava pretvaranje nitrata i nitrita u nitrozamine. Uzgred, dodajući povrće koje sadrži dosta vitamina C - paradajz, crvenu papriku i citruse, uz delikatesne mesne prerađevine, smanjuje se stvaranje opasnih nitrozamina.

Dodavanje soje može da popravi ukus, a ne sadrži nitrate i nitrite. Međutim, sadrži kompletne proteine, esencijalne aminokiseline koje su potrebne telu, uz dodatak male količine nezasićenih masti.

 

 

*Izvor: www.yumama.rs
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
NIS na virtualnom sajmu zapošljavanja
22.10.2015 06:38
Kompanija NIS će po drugi put zaredom nastupiti na šestom regionalnom onlajn sajmu zapošljavanja i obraz...
Saradnja NIS-a sa fakultetima
14.10.2015 07:52
Kompanija NIS i Građevinski, Mašinski i Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu potpisali su danas Memorandum...
Gasprom njeft i NIS zajedno sa Novak Đoković Fondacijom obnavljaju laboratorije za fiziku i hemiju
26.09.2015 12:39
Kompanije Gasprom njeft i NIS će u okviru saradnje sa Novak Đoković Fondacijom obnoviti laboratorije za fiziku i hemij...
`Nedelja bezbednosti u saobraćaju` u organizaciji NIS-a i ABS-a
18.09.2015 19:36
Predstavnici NIS-a, Agencije za bezbednost saobraćaja i Univerziteta u Novom Sadu prisutnima su govorili o značaju ove...
Klinika Jevremova uvodi nove metode lečenja
07.09.2015 16:04
Pojačanje endometrijalne prijemčivosti (PEP) predstavlja novu tehniku koja za cilj ima povećanje mogućnosti pravilnog ...
Pretraga

zatvori