vesti -> Društvo -> Suhomesnati proizvodi u ishrani dece
30.03.2012 12:05 Beograd

Suhomesnati proizvodi u ishrani dece


Mesne prerađevine su omiljena hrana većine mališana. Međutim, one treba da budu tek mali deo njihove ishrane.

 

Suhomesnati proizvodi imaju dugu i uspešnu tradiciju, a njihovo poreklo može da se prati kroz nekoliko kultura. Jer, i pre ere hlađenja namirnica, bilo je neophodno da se meso sačuva. Savremene metode prerade svežeg mesa podrazumevaju da se ono secka ili melje i podleže emulgovanju, a zatim pakuje u kalupe i kuva, peče ili suši. 

Omiljen proizvod većine mališana

 

Suhomesnati proizvodi su gotovo nezaobilazni sastojak sendviča. Oni obuhvataju sve vrste salama, uključujući pileća i ćureća prsa, šunku, kobasice, viršle, slaninu. Živinske prerađevine su obično kuvane, pa zatim dimljene. Većina ovih proizvoda tradicionalno sadrži veliku količinu masti, ali neki proizvođači su se potrudili da ponude proizvode sa manje masti. U poslednje vreme, živinski suhomesnati proizvodi su sve popularniji zbog velike količine proteina i malog postotka masti (do 50 odsto manje nego isti tip proizvoda od svinjskog ili goveđeg mesa).

Prerada mesa u suhomesnate proizvode podrazumeva soljenje, procesiranje, i dodavanje hemijskih materija i zasićenih masti - koje podižu nivo holesterola u krvi, čak i kod dece. Konzumiranje većih količina suhomesnatih proizvoda kao što su salame, slanina, viršle... povećava rizik od razvoja mnogih oboljenja, čak i malignih. Rezultati mnogih studija pokazuju da kancerogene materije, koje se koriste za pripremu mesa za procesiranje, nose veći rizik nego masti i holesterol u mesu.

 

Korisni i štetni dodaci

 

Većini mesnih prerađevina su dodati nitrati i nitriti da bi se prevenirao rast bakterije Clostridium botulinum, koja izaziva bolest botulizam. Nitrati takođe dodaju ukus i boju, bez koje bi viršle bile sive. Nitrati i nitriti sami po sebi nisu problem. Ali, u želucu se kombinuju sa komponentama proteina - aminima, i formiraju hemijska jedinjenja nitrozamine, koji su potencijalno kancerogeni. Pogotovo ako deca uzimaju manje vitamina D i C, koji sprečavaju proces pretvaranja nitrita u nitrozamine, rizik je veći. Suhomesnati proizvodi, naročito kobasice, opterećeni su velikom količinom zasićenih životinjskih masti, koje su često kontaminirane pesticidima i teškim metalima.


Monosodium glutamat (MSG) je druga opasna supstanca koja se nalazi u gotovo svim mesnim prerađevinama, zbog pojačavanja ukusa. To je jedna vrsta toksične materije koja može da izazove migrensku glavobolju, nekontrolisani apetit, gojaznost, i druge zdravstvene probleme.


Takođe, u poslednje vreme se u suhomesnate proizvode dodaje jedna materija slična vitaminu C, koja sprečava pretvaranje nitrata i nitrita u nitrozamine. Uzgred, dodajući povrće koje sadrži dosta vitamina C - paradajz, crvenu papriku i citruse, uz delikatesne mesne prerađevine, smanjuje se stvaranje opasnih nitrozamina.

Dodavanje soje može da popravi ukus, a ne sadrži nitrate i nitrite. Međutim, sadrži kompletne proteine, esencijalne aminokiseline koje su potrebne telu, uz dodatak male količine nezasićenih masti.

 

 

*Izvor: www.yumama.rs
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Sportom protiv nasilja
07.10.2014 14:12
U Osnovnoj školi “Bratstvo” u Novom Pazaru održana je akcija pod nazivom “Sportom protiv nasi...
NIS i Ministarstvo odbrane potpisali Memorandum o saradnji
10.09.2014 08:11
Ministar odbrane Bratislav Gašić i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko potpisali su Memorandum o saradnji ...
NIS organizovao još jednu školu tenisa
24.08.2014 11:35
Teniski karavan pod nazivom „NIS otvorena škola tenisa 2014“ nastavlja da krstari Srbijom i na&scar...
NIS otvorena škola tenisa
17.08.2014 19:22
U subotu, 16. avgusta, Teniski savez Srbije, Teniski savez Istočne Srbije i NIS organizovali su u Nišu  &b...
Sportom protiv nasilja
23.06.2014 07:21
Vikend sporta u Novom Bečeju! Treću godinu za redom u ovom vojvođanskom mestu održan je dan koji je posvećen šk...
Pretraga

zatvori