Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izgradnja HE Komarnica ne sme ugroziti prirodne lepote

    Izgradnja hidroelektrane na reci Komarnici u Šavniku – najnerazvijenoj crnogorskoj opštini – donela bi privredni oporavak i ničim ne bi ugrozila ekološku ravnotežu, ocenili su juče na javnoj raspravi predstavnici Vlade i relevantni stručnjaci, prezentujući prostorni plan za tu višenamensku akumulaciju i stratešku procenu uticaja na životnu sredinu. 


    Iz šavničke opštine saopšteno je da je na javnoj tribini ukazano da će izgradnjom HE Komarnica biti iskorišćen zanemareni hidropotencijal vodotoka i obezbediti Crnoj Gori nedostajuće količine električne energije po nižoj ceni.

    Akumulacija bi stigla na 200 do 300 metara od varošice i ničim ne bi ugrozila ni naselje, niti ijedan objekat. Postavile bi se zaštite i uredila korita tri reke – Komarnice, Bijele i Šavnika. Projektovana brana ispod sela Duži bila bi duga 170, a visoka 176 metara, dok bi se jezero protezalo 16 kilometara, iz kojeg bi se godišnje proizvodilo 230 megavat – sati.
     
    Investicija je vredna oko 180 miliona eura, ali početak gradnje je neizvestan i zavisi od pronalaska strateškog partnera. Stav Vlade je da HE Komarnica bude prioritetna investicija, a njenom izgradnjom ne bi bila narušena životna sredina. I kanjon Nevidio, prirodni spomenik ne samo Crne Gore, već i Evrope, bio bi sačuvan. Veštačka akumulacija omogućila bi razvoj turizma jer je, pored ostalog, na ulazu u kanjon Nevidio planirana izgradnja turističkog naselja – saopštili su iz šavničke opštine.

    Na javnoj raspravi je navedeno da bi se izgradnjom HE Komarnica napunila kasa, obezbedila radna mesta i konačno zaustavilo iseljavanje koje je u najmanjoj crnogorskoj opštini najizraženije u državi. Međutim, čula su se i oprečna mišljenja o uticaju planirane hirdoelektrane na ekološki sistem. Po mišljenju nekih učesnika rasprave, znatno bi bila narušena životna sredina, a neki prirodni biseri, poput kanjona Nevidio, i uništeni. Čulo se da bi veštačka akumulacija ugrozila opstanak ptica, brojnih biljnih vrsta i životinjskog sveta.

    U javnoj raspravi učestvovali su samostalni savetnik u Ministarstvu turizma i održivog razvoja Nikola Petrović, zatim relevantni stručnjaci Predrag Bulajić, Nikola Jablan i Mihailo Burić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE