Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uključenost u više sportskih timova pomaže protiv gojaznosti kod tinejdžera

    Učešće u timskom sportu može da pomogne tinejdžerima u borbi protiv sve prisutnije gojaznosti. Jedna nova studija pokazuje da tinejdžeri koji igraju za tri ili više timova imaju do 39 odsto manje šansi da budu gojazni.

    Odustajanje od školskog autobusa i pešačenje ili vožnja biciklom do škole takođe može da pomogne tinejdžerima da održe telesnu težinu. Istraživači su ustanovili da tinejdžeri koji aktivno idu do škole više od tri dana nedeljno imaju 33 odsto manji rizik od gojaznosti nego oni koji idu autobusom ili ih voze u školu.

    ,,Učešće u timskom sportu ima najsnažniju i najpostojaniju vezu sa sprečavanjem uvećanja telesne težine’’, piše istraživač Kit M. Drejk iz Mesnog centra za decu i porodice u okviru Zdravstvenog centra Dartmut u Libanu u Nju Hempširu sa kolegama u žurnalu Pedijatrija. ,,Programi prevencije gojaznosti u obzir treba da uzmu strategije kojima se povećava učešće u timskim sportovima među svim učenicima.’’

    U ovoj studiji, istraživači su ispitali 1.718 srednjoškolaca i njihovih roditelja iz Nju Hempšira i Vermonta o telesnoj težini i fizičkoj aktivnosti. Tinejdžerima su postavljana pitanja o učešću u timskim sportovima, drugim vannastavnim fizičkim aktivnostima, načinu putovanja do škole, fizičkom vaspitanju i rekreativnim aktivnostima iz zabave, kao i o ishrani. Došlo se do rezultata da 29 odsto tinejdžera je imalo višak kilograma ili bilo gojazno, a 13 odsto gojazno.

    Oko dve trećine tinejdžera igralo je u sportskim timovima. Od toga 17,4 odsto u jednom timu, 18,6 odsto u dva tima i 35,3 odsto u tri ili više timova.

    Aktivno putovanje do škole je bilo ređe nego učešće u sportskim timovima. Samo oko 10 odsto tinejdžera je pešačilo ili vozilo bicikl do škole više od tri i po puta nedeljno, a 69 odsto je reklo da to nikad ne čini.

    Rezultati su pokazali da je učešće u više sportskih timova najznačajniji faktor u smanjenju verovatnoće od gojaznosti kod tinejdžera. Časovi fizičkog vaspitanja za tinejdžere imaju mali uticaj na telesnu težinu. Ostali faktori kao što su vannastavna fizička aktivnost, rezultati u školi i unošenje voća i povrća takođe su povezani sa manjim rizikom od prekomerne telesne težine ili gojaznosti.

    Ali učešće u tri ili više sportskih timova bio je jedini oblik fizičke aktivnosti koji je konzistentno smanjivao rizik od prekomerne težine ili gojaznosti među tinejdžerima.

    ,,Adolescenti koji su bili članovi tri ili više sportska tima u protekloj godini imali su 27 odsto manje šansi da imaju prekomernu težinu, odnosno da budu gojazni i 39 odsto manje šansi da budu gojazni u odnosu na one koji uopšte nisu igrali za sportske timove’’, navode istraživači.

    Na osnovu ovih rezultata, istraživači procenjuju da bi nacionalna stopa gojaznosti među tinejdžerima opala za 26 odsto kad bi svi tinejdžeri igrali za barem dva sportska tima godišnje.

    Oni kažu da učešće u sportu u srednjoj školi smanjuje rizik of gojaznosti u detinjstvu zato što podrazumeva redovno vežbanje i takmičenja koja zahtevaju umeren do intenzivan nivo aktivnosti.

    Studija takođe navodi da bi stopa gojaznosti među tinejdžerima opala za 22 odsto ako bi svi tinejdžeri pešačili ili vozili bicikl do škole.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE