Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kratak kurs govora tela: Usta

    Ako posmatrate malo pažljivije, primetićete da različiti pokreti ustima gotovo uvek prate različite signale koje vam šalje sagovornik. Ovaj deo lica je veoma važan za analizu jer je, po psiholozima, povezan sa osećajem sigurnosti, ljubavi i seksa. Usta se mogu dodirivati rukama ili predmetima što predstavlja dodatne signale koje vam sagovornik šalje, a osmeh je poseban gest vredan pažnje.

    „Kiseo“ osmeh – po pravilu je lažan osmeh. Može se nazvati „smešak“ koji je fiksiran duže nego iskren osmeh. Kod „kiselog“ osmeha oči ostaju mirne, ne smeju se i ovakav gest znači suzbijeno nezadovoljstvo ili dogovor koji je postignut na silu.

    Osmeh pripijenih usana – tajnovitost i suzbijanje emocija. Vaš sagovornik ima u rukavu nešto što ne želi da vam kaže, bilo zato što mu se ne dopadate, bilo što vam ne veruje. Ovakav osmeh je često signal odbijanja.

    Osmeh sa bradom spuštenom na dole – sigurno lažan osmeh.

    Osmeh koji prati nakrivljena glava u stranu i pogled na gore – izveštačenost, zadirkivanje i ironija. Lako čitljiv signal, ali zato ne pozitivan.

    Osmeh sa izbačenom donjom usnom – uznemirenost. Baš kao i trljanje oka, ovo je „plačljiv“ znak. Verovatno se vaš sagovornik oseća napadnuto i nemirno, pa ovakvom grimasom nesvesno traži simpatiju i ljubazan tretman.

    Iskren osmeh – znaćete da je iskren kada vidite da se „smeje celo telo“. Ovo je znak opuštenosti i ranjivosti. Kada se smejemo, nemamo gard, luči se endorfin, pa je manje stresa.

    Veštački osmeh, na silu – nervoza i želja za saradnjom. Znajte da vaš sagovornik u ovom slučaju želi da popravi atmosferu koja je verovatno zategnuta. Traži i malo saosećanja.

    Grickanje usana – siguran znak nervoze, mada može da vam kaže i da je sagovornik vrlo skoncentrisan.

    Stegnuti zubi – tenzija i suzbijanje emocija. Ovo je prirodna reakcija na strah i potisnute emocije.

    Grickanje vrha olovke, cigareta u ustima – bilo koji predmet u ustima psiholozi upoređuju sa dečjim sisanjem palca ili dojenjem. Suština je da je to gest kojim sagovornik na neki način sam sebi daje podršku, potreban mu je osećaj sigurnosti.

    Pućenje usana – zamišljenost ili uznemirenost. Često ukazuje i na nezadovoljstvo, jer ne može da kaže šta bi želeo.
    Gornja usna preko donje – sagovornik ima osećaj krivice

    Puckanje jezikom – govori o neslaganju i neodobravanju pogotovo ako je propraćeno podizanjem i boranjem nosa.

    Šaka preko usta – nesvestan gest da se zaustavi govor zbog osećaja neprijatnosti, šoka ili potrebe da se deo priče ostavi za sebe.

    Grickanje noktiju – gest koji govori o skrivenoj agresiji zbog koje „plaćaju“ nokti, zbog osećaja straha ili frustracije.

    M.P.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE