Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovo su 25 najuticajnijih PR stručnjaka u Americi

    Najmoćniji PR profesionalci su oni za koje nikada niste čuli i oni koji rade „iza scene“, savetujući direktore i predsednike.

    Business Insider napravio je listu 25 najvećih u SAD po različitim kriterijuma, od prihoda firme, jačine klijenata, do kreativnosti kampanja koje rade.

    25. Meredit O’Saliven

    Meredit je na čelu zapadnog krila kompanije za pronalaženje talenata 42 West i proglašena je za drugu najznačajnijiju PR-icu u Holivudu. Njenu listu klijenata čine Ris Viterspon, Vil Smit, Hali Beri i drugi.

    24. Brendi Barker

    Četiri godine je radila u Facebook-u, a sada je takozvani freelancer i privatni konsultant. U 15 godina koliko radi ovaj posao „sa dna“ je podigla mnoge nove firme u Americi uključujući Square, Spotify, AirBnB, and Quora.

    23. Erik Dejzenhal

    Dejzenhal je stručnjak za krizni PR i čovek koga angažuju kada „gori“. Njegovu listu klijenata u „Dezenhall Resources“ čine kompanije kao što su ExxonMobil i Majkl Džekson. Poznat je po tome što smatra da je pogrešno uvreženo mišljenje da se kriza rešava priznavanjem greške. Upravo suprotno. On smatra da se kompanije sa „vatrom trebaju boriti vatrom“.

    22. Stiven Huvejn i Sajmon Hols

    Huvajen i Hols su stvorili jednu od najvećih PR firmi u Hoilivudu „Slate PR“. Njhovi klijenti su Rajan Gosling, Harison Ford, Džoni Dep, Sem Mendes i trenutno najseksipilniji čovek planete Čening Tejtum.

    21. Fred Kuk

    Fred Kuk već 25 godina radi u „GolinHarris“-u i kako kaže na svom LinkedIn profilu uživa u tome svakog dana. U 2011. Ova firma je ostvarila profit od 98 miliona dolara.

    20. Merijan Salcman

    Pre pet godina je iz marketinga prešla u PR i došla u „Havas PR North America“. Jedan od njenih poduhvata je kandidatura Vajklif Džina za predsednika Haitija posle katastrofalnog zemljotresa, gde je za šest nedelja bilo preko 10 miliona medijskih objava. Poznata je po tome što brzo dolazi do klijenata, jer je samo u ovoj godini dobila 17 novih.

    19. Pem Edstrom

    Ona je koosnivač kompanije „Waggener Edstrom Worldwide“ koja ostvaruje 101 milion dolara prihoda u SAD. Bila je prvi direktor PR službe u Microsoftu.

    18. Melisa Veganer Zorkin

    Melisa je druga polovina „Waggener Edstrom Worldwide“ koja je od dvoje, narasla na trenutno 800 zaposlenih. Ona je bila od ključnog značaja u PR strategijama kompanija kao što su IBM, Intel, Sega ili The Walt Disney Company.

    17. Metju Herington

    Herington je glavni čovek najveće PR kompanije na svetu „Edelman“ čiji su globalni prihodi oko 600 miliona dolara godišnje. On je u kompaniji već 26 godina, a za njega je zanimljivo da je on jedan od prvih koji je u kriznoj situaciji koristio internet 1997.godine.

    16. Suzan Gilkrist

    Suzan je prva žena koja je ovog maja, nakon 17 godina rada, imenovana za izvršnog direktora kompanije Brunswick.

    15. Džek B. Dan Četvrti

    Trenutno je direktor „FTI Consultung“-a , a u svojoj karijeri radio je u PR-u i investicionom bankarstvu.

    14. Kristofer Grejvs

    Grejvs je u PR došao iz novinarstva gde je radio za CNBC i The Wall Street Journal. Klijenti njegove kompanije WPP’s Ogilvy Public Relations Worldwide su American Express, Nestle, Virgin America, Unilever i Ford.

    13. Džek Martin

    Martin je direktor „Hill & Knowlton“-a, kada je imao samo 28 godina osnovao je „Public Strategies“ koja se bavila pitanjima Teksasa i njegovih kompanija. U životu je dao samo dva intervjua.

    12. Džon Ivata

    Ivata je na čelu marketing i tima komunikacija u kompaniji IBM, a u kompaniji je već 28 godina.

    11. Bet Komstrok

    Komstrok je jedna od najuticajnijih šefova marketinga u svetu. Pre nego što je 1998.godine došla u „General Electric“ da vodi PR, radila je u „NBC Universal“-u gde je pomogla da se formira Hulu.com.

    10. Rob Flaherti

    Fleherti je u junu ove godine promovisan u novog globalnog direktora kompanije „Ketchum“. Njegovi klijenti bili su između ostalog IBM, FedEx i Pfizer.

    9. Donald Ber

    Nakon što je bio pisac govora Bila Klintona i strateg kampanje Hilari Klinton 2004.godine postao je direktor kompanije „Burson-Marsteller“. Kao zanimljiv podatak u njegovoj karijeri je i da je jedno vreme bio i savetnik Bila Gejtsa.

    8. Olivije Flero

    Pre nego što je došao u „MSL“ grupu, Flero je bio izvršni direktor „Publicis Worldwide“-a. On je ušao u PR biznis iako je studirao za inžinjera.

    7. Endi Polanski



    Bivši sportski novinar Endi Polanski ovog meseca postao je predsednik „Weber Shandwick“-a.

    6. Heris Dajmond

    Dajmond je Polanskom prepustio „Weber Shandwick“ da bi postao direktor „McCann“-a. Dajmond je poznat po tome što otpušta ljude koji se previše mršte, jer prema njemu oni „spuštaju“ ostale kolege.

    5. Stefani Kater

    Stefani je zamenik direktora kampanje Baraka Obame, a poznata je u svetu političkog PR-a. The New York Times je zove „žena – napadački odred“. Smatra se da nakon pobede Obame, može da „naplati“ svoj rad u korporativnom PR-u.

    4. Lesli Dah

    Dah radi u nezgodnoj kompaniji kao što je „Wal-Mart“ koja je svakodnevno na udaru štampe. Mnogi su bili iznenađeni kada se on posle uspešnog rada na političkim kampanjama prebacio na korporativne komunikacije. Ali njegove veze sa politikom i dalje su vidljive, pogotovo nakon prošlogodišnje zajedničke kampanje Wal-Marta i Mišel Obame „Let’s Move!“ koja je označavala ovaj poznati trgovinski lanac kao mesto i brend koji označava zdrav život.

    3. Dejv Senej

    Senej je 1984.godine došao u „Fleishman-Hillard“ i trenutno je direktor jedne od najvećih PR kompanija u svetu. On će sledeće godine biti predsedavajući Saveta firmi za odnose sa javnošću SAD-a.

    2. Ričard Edelman

    Njega je Crains Chicago Business 1987.godine nazvao „dinamo industrije“ i njegova industrija od tada stalno raste. On je predsednik kompanije „Edelman“ koju su stvorili njegovi roditelji i koja je najveća u svetu, a on je radio sa klijentima kao što su Hewlett-Packard, PepsiCo i SAP. Bez obzira na ogromno bogatstvo Ričard i dalje ide metroom na posao.

    1. Eliot Skrejdž

    On kroji komunikacije i javnu politiku kompanije „Facebook“. Prethodno je to mesto zauzimao u Google-u, a sada se bavi milijardom korisnika najpopularnije društvene mreže. Ima diplome Harvardove pravne škole i Džon F. Kenedi škole vlade.
     
    Pripremio: M. Miličković

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE