Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kratak kurs govora tela: A sad malo o njima!

    Razočaraćete se ako očekujete veliku paletu gestova i signala koje muškarci koriste kada se udvaraju. Za razliku od žena koje se šminkaju, zabacuju kosu, vlaže usne, drže iskošenu karlicu, muškarci pričaju o novcu i moći, poziciji, izazivaju druge muškarce.

    Psiholozi muško udvaranje porede sa hvatanjem ribe tako što je treba mlatnuti po glavi, a ne upecati, za razliku od žena koje imaju pravu udvaračku aparaturu – od štapa do udice.

    Pošto je muško udvaranje zapravo odgovor na ženske signale, oni nisu spretni kada treba da se udvaraju i većina njihovih signala skoncentrisana je na njihovo međunožje. Jedna stuja psihologa tvrdi da se muškarci danas bolje udvaraju u poređenju od pre sto ili dvesta godina, a kao dokaz navode njihove sve češće boravke ispred ogledala, farbanje kose, manikire i pedikire, korišćenje krema za lice. Druga struja tvrdi da to nema veze sa udvaračkim signalima niti su muškarci nešto naučili o udvaranju, već ima veze sa taštinom.

    Dakle, kada primeti potencijalnu partnerku, muškarac poput većine životinja počinje da se doteruje i da se pravi važan. Ispravlja kravatu, gladi revere, dodiruje ručni sat, manžetne ili košulju. Najdirektnija seksualna poruka koju šalje ženi je agresivno zadevanje palca za pojas čime ističe svoje međunožje. Može prema njoj da okrene celo telo, da usmeri stopalo, upućuje prisne poglede, a njen zadržava duže nego što je uobičajeno. Kada sedi ili se oslanja na zid, može da širi noge i pokazuje međunožje (baš kao i muški primati koji tako pokazuju dominaciju).


    „Nameštanje“ prepona
    je veoma čest udvarački gest ženama nejasan. Ovo paradiranje je ništa drugo do pokazivanje muškosti i „težine“ genitalija kojima je potrebna masaža kako se ne bi „prekinula cirkulacija“. Posmatrajte neki od tipičnih muških mačo skupova (fudbalski tim) i sigurno ćete primetiti neprestano nameštanje prepona i igru sa gnitalijama kao dokaz muškosti. Isto, doduše suptilnije, možete primetiti i u plesu gde muškarci koriste gestove sa rukama na preponama (Majkl Džekson i njegove plesne poze postale su civilizacijski simbol). Žene ne mogu ni da zamisle da se na javnom mestu igraju svojim genitalijama.

    Pomeranje kravate. Ako kao muškarac želite da proverite kojoj se ženi dopadate, pomerite kravatu malo u stranu ili stavite konac na rever ili rukav. Nijedna žena koja vas smatra privačnim neće odoleti da stvari dovede u red – stavi kravatu na mesto, a konac ukloni.

    Glas je muškarcima još jedan adut u udvaranju. Što dublji glas, to više testosterona što žene veoma privlači. Uobičajeno je da muškarac kada prilazi ženi koju osvaja podešava glasnice tako da mu glas zvuči dublje i hrapavije, a žene se, s druge strane trude da im glasovi zvuče što piskutavije. I ovo nije slučajno. Po istraživanjima, muškarci sa dubljim glasom plodniji su i imaju veće potomstvo što je ženama na nesvesnom planu veoma važno.

    Interesantno je da mnogi muškarci smatraju da dugotrajni razgovori sa ženom o ličnim i intimnim detaljima iz života donose poene i mogu da je približe u svakom smislu. Takva je situacija na početku veze. Kasnije, nema više ovakvih kilometarskih razgovora i muškarac se vraća stereotipnom ponašanju – kad razgovara sa partnerkom, drži se samo činjenica, informacija i rešenja za probleme. Dakle, vrlo praktičan pristup.

    Kada se rezimira muška trapavost u udvaranju (nisu oni krivi, već im tako mozak funkcioniše), nije ni čudo što statistika pokazuje da je za poslednjih deset godina pokrenuto na stotine škola i kurseva za udvaranje (što online što lično) gde je najveći broj muških polaznika. Tamo ih verovatno uče da posmatraju žene, tumače i razumeju njihov govor tela i udvaračke gestove kako bi prepoznali potencijalnu partnerku.
     
    M.P.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE