Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za kinesku robu se ne plaćaju carine?

    "Dobrom organizacijom svaki akter uzima svoj deo kolača, a u ovaj kriminal upleteni su: transporteri, špedicije, carinske službe, neki sektori i službe…"

     

    Ovo piše u anonimnom pismu koje je stiglo na adrese nekoliko državnih organa (Tužilaštva za organizovani kriminal, Agenciju za borbu protiv korpucije, Poreske uprave..) i u kome se detaljno opisuje način funkcionisanja nezakonitog uvoza robe iz Kine, piše Politika.

    U pismu u koje je "Politika" imala uvid, navodi se da poslednje dve godine gotovo da ne postoji zvanični uvoz tekstilne odeće iz Kine, a sve to zbog reketa koji sprovode neki carinski službenici koji prihvataju novac za svoje angažovanje.

    "Vrlo dobrom organizacijom svih aktera umešanih u ovaj posao, ako to tako možemo da nazovemo, svaki učesnik uzima svoj deo kolača, U ovaj kriminal upreleni su transporteri, špedicije, carinske službe na graničnim prelazima, carinici na konačnom carinjenju, određeni sektori i službe", navodi se u pismu.

    Detaljno je opisana i uloga svake od pomenutih karika u lancu nezakonitih poslova, pa se tako tvrdi da je takozvani Peti sektor Uprave carine, koji je zadužen za suzbijanje krijumčarenja, carinskim istragama i obaveštajnim poslovima, kontrolom zakonitosti u radu unutrašnjih jedinica carine, najodgovorniji i snose najveću krivicu

    "Granična služba je prva stanica na ulazu u Srbiju gde roba može da bude pregledana. Dokumenta koja im se prilažu na granici (faktura, paking lista…) po pravilu nemaju nikakvu vezu sa robom koja se nalazi u kontejneru… Carinici bez pregleda propuštaju kamione i to dobro naplaćuju", piše u dopisu.

    U njemu kome se skreće pažnja i na odgovornost Nadzorne službe.

    "Ona je ta koja odobrava smeštaj robe u carinski nadzor špeditera i to pošto je utvrdila da je sa robom sve u redu. Međutim, pismeni zapisnik o pregledanoj robi daje se, po pravilu, na kraju radne smene, nešto pre 19 časova. Na taj način pripadnici ove službe štite sebe, odnosno imaju sigurnost da je roba koja je istovarena u magacin već odavno kod korisnika, odnosno Kineza", navodi se u pismu koje prenosi "Politika".

    U pismu su dalje optuženi i transporteri. Oni su ti koji znaju šta voze u kontejneru ali i da li prijavljena roba ima lažne papire.
    "Transporteri menjaju papire na granici, originale bacaju, a lažne prikazuju našoj carini", piše u dokumentu.

    U pismu u koje je Politika imala uvid navode se i imena špedicija koje učestvuju u nezakonitim radnjama i objašnjava kako su baš one izabrane za ovaj posao.

    Foto: www.demotix.com

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE