Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako se vara na osiguranju?

    Osiguranici širom Evrope smišljaju prevare kako bi se naplatili od osiguranja. Prevare poskupljuju osiguranje svakog osiguranika za dodatnih 58 evra godišnje, pišu Novosti.

    Svaka deseta prijavljena šteta po osnovu osiguranja u Evropi je lažna, pokazuju procene Evropskog udruženja osiguravača “Insurance Europe”. Procene se razlikuju od zemlje do zemlje, ali bez obzira na oblik ovih prevara, ishod je isti: pošteni osiguranik platiće više, pišu Novosti.

    Po proceni britanskih osiguravača, prevare poskupljuju polisu svakog osiguranika za dodatnih 58 evra godišnje.

    U Nemačkoj troškovi prevara prelaze četiri milijarde evra godišnje. Britanski osiguravači procenjuju da ova država godišnje gubi 2,2 milijarde evra, na zloupotrebe u osiguranju koje ostanu “neotkrivene”, dok otkrivene prevare uveliko premašuju milion evra. Švedska je otkrila kriminalnu grupu koja je “namestila” najmanje 214 saobraćajnih nesreća. Podaci Udruženja osiguravača Francuske pokazuju da je u toj zemlji otkriveno oko 35.000 lažnih prijava štete, što je uštedelo isplatu 168 miliona evra nepoštenim pojedincima.

    Postavlja se pitanje šta se sve smatra prevarom u osiguranju?

    "Prevaru može da izvrši sam osiguranik ili neko treće lice koje hoće da se naplati iz te polise osiguranja. Prevare mogu da budu banalne, od tvrdnji da je neko doživeo povredu kao “fantomski” putnik u oštećenom vozilu do visoko organizovanih kriminalnih bandi", navodi se u izveštaju Evropskog udruženja osiguravača.

    Interesantni su primeri koje beleže evropski osiguravači.

    "U Velikoj Britaniji, čovek je iscenirao sopstvenu smrt davljenjem", navodi se u izveštaju.

    "Ušlo mu se u trag u Panami, gde je živeo sa svojom suprugom od novca dobijenog od osiguranja života."

    U Sloveniji su tri osobe kupile nekoliko polisa životnog osiguranja i osiguranja od posledica nesrećnog slučaja, i to pre putovanja u Kanadu na odmor. Dok su bili tamo, prijavili su lične povrede u saobraćajnoj nesreći. Otkriveni su tek kasnije, jer je utvrđeno da je sve troje međusobno potraživalo novac na ime štete, po osnovu tri polise osiguranja. Na kraju su morali da plate sve troškove istraživanja prevare, ali i da vrate novac naplaćen od osiguranja.

    "U Francuskoj je poznati hirurg lažirao okolnosti pod kojima je dobio povrede na skijanju, inače aktivnosti koja nije pokrivena njegovim putnim osiguranjem", još jedan je primer iz izveštaja.

    "Prvo je prijavio da je povrede prouzrokovao drugi skijaš. Kada mu je prijava odbijena, on je sačinio drugu, tvrdeći da je povrede dobio u automobilskoj nesreći koju je prouzrokovala treća osoba. Ponovo, zahtev je bio istražen i opovrgnut i čovek je ostao bez naknade štete za pretrpljene povrede."

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE