Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prednosti Google-a za koje niste znali da postoje – prvi utisci sa Social Media World Forum Europe

    O jedinstvenoj konferenciji koja je u Londonu okupila 500 stručnjaka za društvene medije iz velikih svetskih kompanija, a koja ima za cilj razmenu iskustva i informacija, upoznavanje metodologije koju globalni brendovi koriste u razvoju digitalne i strategije za nastup na društvenim mrežama, a koja kroz speed networking i radionice inicira interakciju i širenje znanja među nama, piše Jacob Kobi Gamliel iz D-kit agencije.

    Na kraju prvog dana dvodevne konferencije bio sam iznenađen! Iako je konferencija organizovana na visokom nivou i sa vrhunskim predavačima, iznenadio me je nedostatak znanja, koje nije u korelaciji sa nedostatkom iskustva. Radi se o magnitudama globalnih brendova koje ne poznajemo, o nedostatku znanja o promenama u svetu društvenih medija, novim platformama koje zahtevaju promene, a da zapravo ni ne znamo u kom pravcu se te promene kreću. Samo nekoliko predavača je danas istaklo primere strategija koje treba slediti u 2013. godini: odvajanje reči "društveni" i "mediji" (objasniću kasnije kako), prevashodno za mobilni domen, zatim lokalizaciju i prikupljanje podataka. Pomešajte ova tri elementa i dobićete strategiju digitala za 2013. godinu.

    Social mora biti u svakom delu organizacije, uključujući prodaju i  korisnički servis, i glavni izazov u 2013. biće upravo integracija društvenih medija u sve segmente poslovanja. Zapravo, social se kao pojam više ne može vezati samo za medije, već i za marketing, ROI, analizu, optimizaciju, baze podataka – kada prefiksu "društveni" dodate sve, i druge reče shvatićete zapravu pravu prirodu digitala. Dok sam bio na panelu o SoLoMo (Social, Local, Mobile) sa direktorom mobilnih proizvoda u Guglu, Nokijinim menadžerom za prozvode i menadžerom za društvene medije kompanije Shop Direct, svi su govorili o Fejsbuku, Forskveru, lokalizaciji i integraciji između social i mobile domena, a niko od njih ništa nije rekao o Google Plusu. Primetio sam da se Guglov predstavnik za to vreme smeškao, i bilo mi je jasno.

    Facebook je prilagodio svoj newsfeed za potrebe mobilnih uređaja i dodatno se prilagodio mobilnoj platformi, ali ljudi ne koriste Facebook za pretraživanje. Svima pred nosom Google je razvio responsivnu pretragu u okviru Google NOW servisa za vlasnike Android telefona verzije Jelly Bean 4.1 i novije. Zapravo, Google će biti dominantan faktor u povezivanju baze podataka sa društvenim, mobilnim i lokalizovanim platformama. Google će jednostavno ponuditi više od drugih – dublje razumevanje konteksta pretrage i pružanje rezultata koji su relevantni, aktuelni i sa visokom social vrednošću, sve što Facebook u ovom trenutku ne nudi. Zato će i advertajzeri morati da ulažu više u Guglove platforme kao što su Google Locale i Google Plus.

    Mendžerka online komunikacija u čuvenom KLM-u rekla je da social mora biti utkan u genetski kod brenda, koji mora naći put do svojih konzumenata u svakom trenutku, na svakoj platformi i u svakom kontekstu.

    Drugog dana konferencije očekuju nas podjednako atraktivni paneli, koji smo dočekali provodeći slobodno vreme sa social media mendžerima iz American Expressa, DIsneya, eBaya, Nissana, Honde, Nokije, KLM-a, za koje društveni mediji nisu samo kanal za komunikaciju, već i način života.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE