Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izgovori koji još dublje kopaju jamu

    Sasvim je ljudski pogrešiti, zakasniti ili probiti rokove. Svakom se ovo dešava i dešavaće se. Ali, šta onda kada se od vas još traži i objašnjenje za ovakve greške? Samo nemojte da smišljate izgovore.

    Od izgovora na poslu nemate ništa. Možda se vama čine kao odličan način da se opravdate i zaslužite razumevanje uz tapkanje po ramenu u znak podrške, ali tako se neće desiti u praksi. Zahvaljujući izgovorima poljuljaćete odnose sa kolegama, a nadređenog ćete ubediti da niste dovoljno dobri za posao koji obavljate. Ovo je slika realnosti.

    Ako i počnete sa izgovorima, imajte na umu da postoje tri ključna koja NIKAKO ne smete izgovoriti, koja će samo produbiti jamu u kojoj se nalazite. Neće vas izvući iz nje.

    Recimo da imate naviku da kasnite i kasnite redovno. Nemojte se svaki put vaditi na prevoz i liftove. Ko bi vam uopšte poverovao da se baš VAMA svakog dana dešavaju trasportne iznenadne situacije? Zato, budite iskreni – vi ste glavni krivac. Nemojte iznalaziti izgovore kojima se ne veruje. Ali, pre svega, morate se uhvatiti u koštac sa navikom kašnjenja.

    Nikada, nikada ne krivite druge jer projekat nije završen na vreme. Izgovor „Nisam ja kriv. Kasnio je sa izveštajem Ivan iz komercijale!“ ima dve oštrice – šef će sigurno zakolutati očima jer ga pre svega NE ZANIMA ko je kriv za kašnjenje, a sa Ivanom se završili što se dobrih kolegijalnih odnosa tiče. Savet – uvek na vreme obaveštavajte nadređene u kojoj je fazi projekat i kakve su šanse da se postignu rokovi.

    „Ne znam kako!“ je majstor među izgovorima za sticanje loše reputacije. Nikada ne govorite da ne znate, već to preformulišite u traženje pomoći i saveta kako da saznate to što ne znate. Kada ne znate da uradite što se od vas traži, recite da ne znate, ali odmah za tim pitajte da vam se pokaže kako da posao uradite. Niko neće čuti prvi deo (da ne znate), već će ostati zapamćeno da ste tražili pomoć i da ste samim tim spremni za rad i napredak što se uvek i svuda ceni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE