Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    A, kolika ti je plata?

    Znate li koliko zarađuju vaše kolege? Znate li platu vaših prijatelja?

    Plata kao tema razgovora kod većine izaziva osećaj nelagode. Kao da zavlačite ruku u tuđ džep. A, i istraživanja su pokazala da Evropljani ne vole da razgovaraju na ovu temu pre svega jer smatraju da je nepristojno drugog pitati čime se bavi i koliko za to dobija novca.

    Posebnu težinu ima razgovor o plati među kolegama. Veliki broj kompanija čak svoje zaposlene obavezuju ugovorom da njihova plata mora ostati tajna za ostatak sveta i to se, naravno, mora poštovati inače će advokati stupiti na scenu sa svim svojim veštinama. A, kada to nije ugovorna obaveza, pitanje je da li i kako o zaradi razgovarati (svako će se kad-tad zateći u razgovoru na ovu temu).

    Zašto je tema o platama toliko škakljiva?
    Prvo, u našoj kulturi o nama mnogo govori posao kojim se bavimo i količina novca koji za to dobijamo. Što bolji posao i veća plata, to je veće poštovanje. Na žalost. Zato je i pohvalna navika Evropljana da o ovim podacima retko druge ispituju (Amerikanci nemaju ovakvih kočnica).

    Iako vas firma na to ne obavezuje ugovorom, izbegavajte sa kolegama priču o zaradi na pauzama za kafu. Zamislite koliko će se osećati obeshrabreni ako saznaju da manje zarađuju, a duže su u firmi i ubeđeni su da više rade. Ovakvim kolegama nećete više biti na listi omiljenih, iako tu vaše krivice nema (osim što činjenice o plati razbacujete po firmi). I, ko zna dokle će se još priča razvijati i do čijih će ušiju stići.

    Stručnjaci su mišljenja da je pravo mesto za razgovor o plati na pregovorima za istu, odnosno na razgovorima za posao. Ostale situacije nisu za ovakve razgovore. Ipak, pitanje je – ako ne znate koliko zarađuju ljudi vašeg obrazovanja, sličnog iskustva i pozicija, kako ćete znati koliko vas poslodavac vrednuje i koliko se uopšte vaš rad naplaćuje? Treba li svako svačiju platu da zna, ili da živi u mraku i „pipanjem“ saznaje koliko novčanih jedinica vredi na ovom tržištu?

    Neka skorija istraživanja pokazuju da oko 60% zaposlenih znaju koliko zarađuju njihove kolege. To znači da informacije negde „cure“ i, iako se o platama ne priča, o platama se zna. Čemu onda ovakve poslovne tajne i tabu zvani „plata“?

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE