Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koji je vaš stil rada, a koji vaših kolega?

    Ima li šta gore nego kada na poslu po ćoškovima čujete kritike da jedan od kolega ništa ne radi, dok se drugi ubija od posla, jedan je pametniji drugi manje a isto zarađuju, jedan radi 12 sati dnevno dok drugi svrati u kancelariju na par sati. Ovakvi su komentari pre svega iscrpljujući i zamaraju. A šta je uzrok?

    Ako radite u timu, onda znate da svako od kolega ima svoj stil rada i rad i doprinos poslu drugačije definiše. Za nekoga je rad da predano sedi u kancelariji i bavi se papirološkom završnicom projekata, dok je za drugog da se taj isti projekat osmisli i započne. Jednom timu neophodni su i jedan i drugi.

    Postoje četiri osnovna stila rada. Svako se može pronaći u jednom od njih.

    Rad i rad, izvršni rad. Ako je ovo vaš stil, onda ste „živi“ kada se projekat privede kraju, kad imate sve pod kontrolom, kad brinete o detaljima. Nekad se toliko zaradite da zaboravite na vreme i ne komunicirate. Verujete da je prava stvar u poslu „Pucaj i pogađaj!“.

    Liderstvoje vaš stil ako imate vizije i inspirišete druge da u njih veruju. Da vas nema, ostali bi se vrteli u krugu bez kraja. Ali, imate manu – nekad zaboravite da niste sami i da ljudi oko vas sa vama učestvuju u realizaciji ideja. Jeste vi na čelu, ali ne zaboravljajte kolege.

    Volite.Ovo je vaš stil jer u vašem timu gradite odnose, verujete da ste zajedno jači. Znate kako kuca srce svakom od kolega, saosećajni ste i vašim prisustvom tim ima osećaj harmonije. Vaša loša strane je što se slabo snalazite u poslovima koji traže detaljisanje, preciznost i tačnost, ali se zato sa vama u društvu svi osećaju odlično.

    Učite.Vaš radni stil je večito istraživanje, učenje, traženje smisla, strategija. Predani ste poslu, disciplinovani, ali su vam neophodni drugi – potreban vam je tim spreman da reaguje. Vaša je strategija dobra ukoliko funkcioniše u praksi, ne u teoriji.   

    Ovakva podela načina na koji svako radi, veoma je korisna ako, recimo, pravite tim. Trudite se da u njemu postoje sva četiri stila i bićete kompletni, a saradnici ispunjeni jer imaju priliku da kroz posao pokažu svoje prave kvalitete.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE