Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li će se Microsoft povratiti dominaciju?

    Ukoliko ne napravi progres na tžištu pametnih telefona i tableta, Microsoft bi u naredne četiri godine mogao da postane irelevantan, ističe kompanija za tehnološko istraživanje i savetovanje Gartner.

    Tržište se menja i sve više ljudi koristi tablet, odnosno mobilne uređaje umesto kompjutera, a ovaj trend biće još izraženiji u budućnosti, kažu istraživanja. Kompanija Gartner navodi da će već 2015. broj isporučenih tableta premašiti broj konvencionalnih računara, odnosno desktop i notebook računara, a u sferi operativnih sistema Andorid i Apple iOS postaće dominantni.Android će biti instaliran na više od milijradu uređaja proizvedenih 2014. godine.

    Gartner predviđa da će do 2017. broj tableta, mobilnih telefona i ultramobilnih uređaja premašiti 2,7 milijardi jedinica, što je oko 10 puta više od broja desktopa i notebook računara.

    Berza već pokazuje te promene na tržištu uređaja. Microsoftove akcije pale su za gotovo devet odsto, godinu za godinom, dok su Googleove porasle za 25 odsto.

    Iako su Appleove akcije pale od početne cene za 31 odsto, mnogi smatraju da ti brojevi nisu indikacija slabijeg protoka novca i prodaje, nego promena u vođstvu i rastu konkurencije.

    Pitanje je da li Microsoft može sustići tržište tableta i smartfona, gde radi već godinama ali bez uspeha, ili mora da pokuša nešto sasvim novo?

    Sudeći prema reakcijama iz Microsofta, najnoviju pretnju predstavlja Facebook aplikacija za Android telefone ‘Home’. Frenk Šo koji rukovodi korporativnim komunikacijama Microsofta navodi da je vodilja prilikom dizajniranja Windows telefona bio fokus na korisnicima, što se ističe i kao glavna prednost nove opcije Facebooka. Šo ističe da i lansiranje apliakcije ‘Home’ podseća na događaj upriličen pre dve godine prilikom prezentacije Windows telefona.

    ‘Dok aplaudiramo Facebooku na radu koji će korisnike Androida pokušati da stavi u focus umesto apliakcija, skromno vam savetujem da iskusite pravu stvar i pređete na Windows telefon,’ navodi Šo u blogu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE