Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kipar nudi državljanstvo bogatim Rusima

    Strancima koji su u okviru akcije spašavanja Kipra izgubili deo imetka, ta ostrvska zemlja sada nudi državljanstvo. Ciljna grupa su pre svega bogati Rusi.

    Kako izveštava “Deutsche Welle”, radi se konkretno o ponudi strancima koji su izgubili najmanje tri miliona evra. Njima je predsednik Nikos Anastasijades ponudio kiparsko državljanstvo, praktično kao neku vrstu odštete.

    Predsednik je načelno govorio o "strancima", ali je upečatljivo to da je tu svoju ideju izneo baš u govoru ruskim preduzetnicima i biznismenima u Limasolu, gradu na kiparskoj obali.

    Njegova vlada već priprema čitav niz mera čiji je cilj da se ograniči "šteta nastala za zajednicu ruskih biznismena", najavio je Anastasijades. Pri tom nije neobično da je šef kiparske države o ovoj temi govorio baš u ovom drugom po veličini gradu na Kipru, gde se nastanio veliki broj Rusa, tako da ga na ostrvu mnogi već nazivaju "Limasolgrad".

    Prema rečima predsednika Nikosa Anastasijadesa, zahtev za dodelu kiparskog državljanstva – što onda znači i državljanstva zemlje koja je članica Evropske unije – mogli bi da podnesu stranci koji su u zemlji investirali najmanje tri miliona evra.

    Dosad je ta granica bila deset miliona. Prisilno oduzimanje dela štednih uloga, odnosno novca uknjiženog na tekućim računima, do čega je došlo u sklopu evropskog programa spasavanja Kipra od stečaja, računalo bi se kao investicija.

    Mnogim Rusima bi ta ideja o sticanju EU-državljanstva mogla da se svidi, budući da oni zasad potpadaju pod obvezni vizni režim, što znači i brojna ograničenja.

    Kiparska vlada bi ovu odluku trebalo da usvoji već ovih dana, najavio je predsednik. To je međutim, napominje Anastasijades, samo jedna od mera koje bi trebalo da doprinesu oporavku Kipra i što bržem savladavanju krize.

    Kiparska vlada razmišlja i o drugim oblicima poboljšanja investicione klime na ostrvu. Među njima su i nove poreske olakšice, kako za nove firme koje bi se osnivale na Kipru, tako i za one koje tu već posluju i imaju svoje sedište.

    Agencija za rejtinge “Moody's” procenjuje da bogati Rusi u kiparskim bankama raspolažu sa ukupno 31 milijardom evra.

    Plan spasavanja Kipra od stečaja predviđa da svakome ko na računu u banci ima više od 100.000 evra bude oduzeto i do 60 odsto novca.

    Grupa zemalja članica evrozone, te Međunarodni monetarni fond (MMF) su krajem februara odobrili finansijsku pomoć Kipru u iznosu od deset milijardi evra – ali je s druge strane i sam Kipar dužan da obezbedi veliki deo ukupnih potraživanja. Uz to je vlada u Nikoziji morala da obeća sprovođenje dubokih ekonomskih i socijalnih reformi – uključujući i znatno povećanje do tada izuzetno niskih poreza.

    Mnogi stručnjaci se sada pribojavaju da bi to moglo da dovede do znatnog slabljenja kiparske privrede.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE