Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Facebook najznačajnija društvena mreža kompanijama u Srbiji

    Facebook je trenutno najznačajnija društvena mreža koju ujedno koristi i najviše kompanija u Srbiji, zaključci su Safari Digital  istraživanja u kojem je učestvovalo preko 100 predstavnika kompanija, uglavnom stručnjaka iz oblasti komunikacija.

     

    Upotreba društvenih medija u  kompanijama u Srbiji je novijeg  datuma. Gotovo polovina ispitanika istraživanja kažu da njihove kompanije koriste društvene mreže od jedne do tri godine, dok svega 3,3% kaže da ih koriste duže od 5 godina. Više od 90 odsto kompanija koristi online alate i društvene mreže u komunikaciji, dok 88 odsto ispitanih komunikacijskih stručnjaka smatra da su društvene mreže važne za posao kojim se bave.

    Društvene mreže u Srbiji uglavnom se koriste za plasiranje vesti i informacija, dok se u oblasti komunikacija najviše koriste u svrhu promovisanja brenda i online odnosa s javnošću. S druge strane, za razliku od razvijenih evropskih zemalja i SAD, društvene mreže se u Srbiji u manjoj meri upotrebljavaju za CRM (upravljanje odnosima sa potrošačima) i zapošljavanje, i samim tim postoje značajne mogućnosti za rast u ovim oblastima. Primena društvenih mreža u Srbiji za interne komunikacije i dalje veoma potcenjena. 

    Istraživanje je pokazalo da upotreba društvenih mreža u Srbiji pozitivno utiče na pojedine elemente poslovanja kompanije, i to uglavnom na povećanje vidljivosti i svesti o brendu, poboljšanje odnosa sa potrošačima i građenje lojalnosti prema brendu kod potrošača, dok čak polovina anketiranih smatra da društvene mreže značajno utiču i na povećanje prodaje.  

    U naredne dve godine, čak 92% kompanija učesnika istraživanja planira da poveća upotrebu društvenih mreža u okviru svog poslovanja. U istom periodu, ispitanici očekuju značajno povećanje upotrebe YouTube-a i Twitter-a, dok će Facebook zadržati svoju lidersku poziciju.

    Svega 6,6 odsto kompanija nema Facebook stranicu, dok 40 odsto ima čak nekoliko profila na ovoj društvenoj mreži. Primetno je da korporativne kompanijske strane privlače manje pažnje od Facebook stranica brendova i proizvoda koje u najvećem procentu imaju preko 30.000 fanova.

    Gotovo polovina ispitanika kaže da je pristup njihovih kompanija društvenim mrežama strateški, a nešto više od polovine kaže da imaju strategiju za društvene mreže. Međutim svega pet odsto kaže da je ta strategija nezavisan dokument, u ostalim slučajevima ona je deo marketing ili PR strategije kompanije.

    U online oglašavanje ne investira gotovo 60 odsto ispitanika, dok čak 42.6% onih koji investiraju kažu da su te investicije značajno manje u odnosu na investicije u tradicionalne tipove oglašavanja. Sagledavajući većinu ostalih alata koje kompanije koriste u komunikacijama, u narednih pet godina, najveći porast u upotrebi očekuje se za mobilne aplikacije. Pored toga porašće i upotreba alata za upravljanja reputacijom, email marketinga,  SMS kampanja, SEO, ali i  direktnog marketinga, spoljnog i  TV oglašavanja.

    Digital Safari je godišnje istraživanje o upotrebi društvenih mreža u kompanijama u Srbiji koje sprovodi agencija za integrisane komunikacije Executive Group.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE