Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Delhaize prodao Deltin biznis u Albaniji

    Trgovinski lanac Delhaize prodao je svoje objekte u Albaniji,  a kako saznaje Politika  sada je u sastavu grčkog Marinopulosa.

    U kompaniji nisu precizirali za koji iznos je prodat nekadašnji Deltin biznis u ovoj zemlji koji je bio deo Delta Maxi grupe,  ali je iz centrale Delhaizea u Belgiji potvrđeno da su prodali nekadašnji Deltin lanac Euromax.  

    „Poslovanje u Albaniji je prodato u februaru 2013. godine. Iznos još nije javno dostupna informacija,“ rekli su Politici iz kompanije.

    Međutim, mnogo važnije od toga što je Delhaize prodao lanac koji je pre dve godine kupio zajedno sa Maxijem, Tempom i svim ostalim maloprodajama u nekoliko zemalja regiona (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Albanija) jeste pitanje – šta će se dešavati sa mrežom Delhaizea u Srbiji.

    Čim je belgijski lanac kupio Delta Maxi celu grupu je podelio. Pod centralu u Beogradu su stavljeni Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, dok su Albanija i Bugarska izdvojene. Na kraju 2012. Delhaize grupa je imala 41 objekat u Bosni i Hercegovini, 43 u Bugarskoj, 363 u Srbiji, 24 u Crnoj Gori, 268 u Grčkoj i 193 u Rumuniji, piše Politika.

    Što se tiče Srbije, prodaja odeljka u Albaniji, ne bi trebalo da utiče na poslovanje grupe. Na kraju 2012. godine Delhaize grupa imala je 363 prodavnice u Srbiji i 10.860 zaposlenih.

    Osim toga, bilo je informacija i da lanac u Crnoj Gori ne posluje zadovoljavajuće, pa je i njegov opstanak pod kapom beogradske centrale bio pod znakom pitanja. Međutim, kako su nam sada rekli u centrali Delhaizea, čitava jugoistočna Evropa, uključujući i Crnu Goru, za njih je veoma obećavajuća.

    „Maloprodajni kanali ovde nude jake mogućnosti za rast, a mi i dalje imamo prostora za unapređenje, na primer, u pogledu prisustva privatne robne marke. Samo u ovoj godini u Grčkoj, Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj, zajedno sa Indonezijom, imamo u planu da otvorimo 150 prodavnica,“ navode u Delhaizeu.

    Što se tiče daljeg razvoja u Srbiji, za ovu godinu se ne precizira koliko će biti otvoreno novih objekata.

    Pored toga što smo usmereni na ubrzanje organskog rasta, fokus Delhaizea u Srbiji je na operativnoj efikasnosti, naročito na poboljšanju uslova nabavke, renoviranju naših objekata i ostvarivanju daljih sinergija unutar same grupe,“ kažu.

    Jedan od najvećih projekata Delhaizea u Srbiji ove godine biće izgradnja velikog distributivnog centra. Kamen-temeljac biće položen 25. aprila u Staroj Pazovi, u blizini Beograda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE