Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta da radite kad imate mnogo da uradite?

    Sigurno ste se mnogo puta našli u situaciji da biste od silnog posla koji vas čeka najrađe pobegli ili se sakrili ispod stola da vas ne nađu ni saradnici ni nezavršeni poslovi. Niste jedini i nije ovo bezizlazna situacija. Papir i olovku u ruke i krenite u akciju oslobođenja.

    Prvo, napravite listu svih zadataka koji vas čekaju. Ovo je veoma važno jer kada ispišete sve što vas čeka, shvatićete da se zapravo mnogo više brinete i da ste više u panici nego što realno ima posla. I, zapisane obaveze će vas osloboditi napetosti jer ne morate da pamtite. Sve je sada na papiru.

    Grupišite zadatke. Sigurno se neki mogu obaviti simultano (što često poboljšava efikasnost). Pored svakog zadatka zapišite broj kojoj grupi zadataka pripada. Recimo, možete neke e-mailove slati zajedno, možete obaviti nekoliko telefonskih razgovora jedan za drugim ili uspostaviti konferencijsku vezu. Važno je da svaki zadatak pored sebe ima broj grupe kojoj pripada ili samo svoj ukoliko ne pripada grupi. Ovakvo grupisanje će vam pomoći da shvatite koliko vam zapravo prave akcije treba da biste završili sve potrebno.

    Pored zadataka koji će doneti novac (recimo, u narednih 30 dana) stavite oznaku ’€’ ili ’$’. Možete da pravite i prioritete.

    Pored zadataka koji su za klijenta ili koji vam znače napredak i prosperitet nacrtajte smajlija. Videćete da će neki imati pored sebe imati i ’€’ i smajlija.

    Stavite zvezdu pored obaveza za danas.

    Prvo ćete svakako uraditi ono pored čega ste nacrtali i ’€’ i smajlija i zvezdu. Videćete – čim prvi ovakav zadatak završite, osetićete veliko olakšanje.

    Kojim redosledom završavati zapisane obaveze?

    1.      Prvo se latite zadataka koji pored sebe imaju nacrtana sva tri znaka.

    2.      Sada su na redu sa oznakama ’€’ i zvezda. Ovi poslovi će vam obezbediti da vaš posao živi i da ostanete na poslu na kom ste.

    3.      Zatim završavajte smajlije u kombinaciji sa zvezdom. Klijenti su vam veoma važni.

    4.      Odložite sve zadatke pored kojih ste nacrtali samo zvezdu. Dobro ste pročitali. Ovo su hitne obaveze, ali ne i toliko važne – ne utiču na novac i vaše klijente. Koliko možete pomerajte ih za kasnije.

    5.      Na kraju završavajte zadatke koji pored sebe imaju po jedan simbol, ali prednost dajte onim sa ’€’ oznakom, zatim sa smajlijem i za kraj ostavite zvezde.

    Ima jednostavnih rešenja za probleme koji vam se čine nerešivi i haotični i od kojih biste vrlo rado pobegli da možete. U trenutku kada sve svoje obeveze zapišete, osetićete veliko olakšanje. A, tek kada im date oznake i sortirate ih, shvatićete da je razlog vaše panike pre svega bio strah.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE