Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da manje radite i više živite?

    Kako u svakom danu napraviti mesta za sebe? Kako ukrasti vreme od posla i obaveza i nazvati ga ’svojim’? Nisu ovo noviteti. Godinama u nazad ovakva vas pitanja pitanja muče, a odgovora nema i sve je gore i gore. Vremena je sve manje. Čak su neki uvereni da se nešto sa vremenom desilo. Kažu, brže prolazi.

    Zar vam se nekad ne čini da ste zauzeti više nego što treba? Zar ne znate da vas vaše telo i um duh trebaju više od vašeg kompjutera, kolega, prijatelja, pa čak i porodice.

    Možda vam ovih nekoliko saveta pomogne da izdvojite više vremena za sebe…

    Ako ’zagarizete taman toliko koliko možete da sažvaćete’ razočaraćete mnoge. To je njihov problem. Vi ništa ne radite loše. I pomirite se sa krivicom. Niste krivi. Uostalom, da li ste znali da u nekim jezicima ne postoji reč za krivicu?!

    Skratite e-mailove i sastanke. Ako dobijete kilometarski e-mail, ne znači da treba da odgovarate istom merom. Toliko je danas načina komunikacije i svaki svedite na što kraće forme. Vašim će sagovornicima trebati neko vreme da se naviknu, ali biće vam čak kasnije zahvalni. Isto važi i za sastanke – što kraće, što konciznije jer čas joge ne može da čeka.

    Pritisnite ’delete’. Nisu važni? Brišite e-mailove. Ovako pokazujete da ste fokusirani na druge stvari i da od vas, za sada, nema odgovora.

    Ne možete svima udovoljiti i nemojte se truditi. Ako svima udovoljavate to znači da malo vremena posvećujete sebi. Sebi ne udovoljavate. Kada ovakav životni stil promenite, mnogi će se žaliti, gunđati, ogovarati vas, što nije problem. Problem je što to VAS uznemirava. Nema razloga. Proći će.

    Ne morate da sređujete živote drugih. Naravno da ćete pomoći kada neko traži pomoć, ali samoinicijativno uređivanje tuđih života troši mnogo energije i vremena. Morate postaviti granice kome i kako pomoći ako želite deo svog života za sebe.

    Imajte poverenja. Ako ste navikli da kontrolišete sve što se kontrolisati može, nije ni čudo što nemate vremena za sebe. Počnite da verujete ljudima. Mogu mnogo više nego što to vi mislite. Na kraju krajeva, dajte im šansu, a za uzvrat ćete dobiti minute koje možete da potrošite na sebe.

    Ne možete sve. Ne možete svaki zadatak završiti jednako uspešno i uvek na vreme. Nekada je ’uraditi manje’ više nego dovoljno. Lepo je što mislite da ste perfekcionista, ali to, ipak, ne postoji.

    Ne možete imati sve. Zašto biste imali sve? I šta je to ’sve’? I da imate to ’sve’ ne biste bili zadovoljni, jer biste hteli još. Vodite svoj posao, ambiciozni ste i odani partneru, brinete o deci i kući, roditeljima, prijateljima. A o sebi? Morate u životu praviti izbore i liste prioriteta.

    Verujte da vredite i kad ne radite ništa (baš kao i ona pauza u pesmi između reči i muzike). Ovi momenti su izuzetno značajni. Tada ste sa sobom, osluškujete sebe i dobra su investicija.

    I da na trenutak stanete, izmestite se iz obaveza i ljudi i posvetite se sebi, svet neće stati. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE